Allergi og ødelagt tøj - hvad skal du gå efter, når du vasker tøj?

Tøjvask i sig selv kan være lidt af en jungle at navigere rundt i, da vaskemærker ofte opfordrer til vidt forskellige temperaturer, tørremetoder og antal omdrejninger. Vask ved for høj temperatur kan gå ud over fibrene i stoffet, hvorimod vask ved for lave temperaturer ikke fjerner pletter og bakterier. 
Et andet aspekt er, at mærkning af vaskemidler ofte kan være vildledende, da der modsat mange andre typer produkter ikke er lovkrav om en fuld indholdsdeklaration på selve vaskemidlet. At et produkt er svanemærket betyder ikke, at det er parfume- og parabenefrit, og at et produkt er neutralt betyder ikke, at det er fri for krasse tilsætningsstoffer og enzymer. Ifølge Astma-Allergi Danmark har 4% af danskerne parfumeallergi, og mange med følsom hud oplever udover det også problemer med visse produkter, herunder vaskemidler. 
 

 

Hvorfor reagerer min hud, som den gør?
Parfumeallergi eller overfølsomhed er en kontaktallergi, og viser sig oftest ved kløe og rødme i det område, som har været i kontakt med parfume. Mange tror fejlagtigt at man ved at bruge produkter med naturlige duftstoffer slipper for en reaktion, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet. Dog kan man ofte sagtens bruge parfumeret sæbe eller sprøjte lidt parfume på tøjet uden reaktion, da dette kun kortvarigt og minimalt kommer i kontakt med huden.
 
Mange mennesker med følsom hud oplever også reaktioner over for meget krasse vaskemidler eller skyllemidler. Enzymerne i vaskemiddel har til formål at opløse fedt og dræbe bakterier, og ofte er der flere tilføjede enzymer i vaskemiddel til koldt vand, da kold vask i sig selv ikke opløser fedt og ikke dræber bakterier lige så effektivt som varm vask. 
Skyllemiddel er også meget hårdt for huden, da det ofte er ekstra parfumeret sammenlignet med vaskemiddel. Samtidig er skyllemiddel ikke så skånsomt overfor miljøet, og det anbefales kun at anvende skyllemiddel til syntetiske materialer, hvis overhovedet.

 

 

Hvordan undgår jeg parfume, parabener og overflødige enzymer, når jeg vasker?
Det kan være svært at gennemskue hvilke produkter, der indeholder hvad, da de forskellige officielle mærkninger ikke betyder, at produktet er 100% frit for eventuelle duftstoffer eller lignende. Vi giver dig her en række tips til at undgå unødvendige tilsatte stoffer i din vask:
 
Gå eksplicit efter neutrale parfumefri produkter til følsom hud.
At et produkt er svanemærket, skånsomt eller ser mildt ud på indpakningen betyder ikke, at det er fri for parfume. Naturlige duftstoffer kan også give allergi, så dette er ikke nødvendigvis en indikator på, at produktet er skånsomt. 
 
Brug dine sanser og sunde fornuft.
Et produkt, som dufter syntetisk eller parfumeret, er farvet eller på anden måde fremstår fabrikeret er sandsynligvis ikke det mest skånsomme. Selvom produktet måske udadtil lyder eller ser meget skånsomt ud, så er det i sidste ende indholdets kemiske sammensætning, der er det afgørende. Som nævnt er der lovmæssigt ikke krav til, at produktet indholdsdeklaration fremgår på indpakning, så man kan være nødt til at checke indholdsdeklarationen på fabrikantens hjemmeside.
 
Dosér korrekt.
Det er vigtigt, at du ikke tilfører for meget vaskepulver eller vaskemiddel, når du vasker, da du dermed ikke garanteres, at det vaskes helt ud af tekstilerne. Hårdheden af vandet i din kommune er også afgørende for hvor meget vaskemiddel du bør anvende pr. kg. tøj.
Du kan med fordel give tøjet en manuel gennemskylning, gerne i hånden, når vasken er færdig. 
 
Undgå skyllemiddel.
Skyllemiddel har til formål at gøre tøjet blødt og give det en behagelig duft. Til gengæld er skyllemiddel hårdt mod både hud og miljø, og der er mange andre måder at opnå blødt og friskt tøj. Når du vasker med skyllemiddel, så sætter de skadelige stoffer sig i selve fibrene i stoffet, og er derfor i kontakt med huden hele dagen. Hvis du derimod sprøjter lidt parfume på tøjet, så vil duftstofferne i stedet lægge sig på fibrene, så du undgår konstant kontakt med huden. 
I forhold til at få blødt tøj efter vask, så kan anbefales at du i stedet checker hårdheden af dit vand, da vask med blødere vand kan give blødere tøj, når det er tørt. Hårdheden af vandet er en betegnelse for indholdet af calcium og magnesium i vandet, og blødt vand kræver langt mindre sæbe end hårdt vand.
 
Hav selve maskinen og dens brugere i mente.
Husk, at selvom du måske ikke selv vasker med hårde vaskemidler, så hober det sig op og sætter sig i maskinen. Så hvis vasken før din har haft ekstra vaskemiddel i, så kan det sætte sig i dit tøj. Har I vaskeri i din bygning kan det derfor betale sig at have en neutral vaskemaskine. Alternativt kan du skylle tøjet igennem efter vask i maskinen for at fjerne overflødigt vaskemiddel. 

 

 

Antibakterielle tekstiler kan gøre tøjvasken lettere

Visse materialer ophober færre bakterier end andre, og kan derfor vaskes med mildere vaskemidler. Dette er noget, der forskes meget i, og tekstiler og materialer med antibakterielle egenskaber er fremtiden inden for især undertøj, sokker, sengetøj og viskestykker. Modal, som er basismaterialet i vores Grafentech-boxershorts, er hurtigtørrende, hvilket mindsker bakteriedannelsen, da bakterier foretrækker varme og fugtige miljøer for at have optimale vækstforhold. Udover dette kan bakterier ikke vokse på grafen, som er inkorporeret i materialet omkring skridtet. Modal er desuden et ekstremt blødt, fleksibelt og holdbart materiale, og der er derfor ingen grund til at bruge skyllemiddel her, da blødheden er garanteret. Prøv kvaliteten allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,- her.