Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Barbering er en helt naturlig del af mange mænds hverdag. Men hvorfor begyndte vi at barbere os i første omgang? 

Hos Barberskabet er vi dykket ned i historien bag barbering.

Der er arkæologiske fund, der stammer helt tilbage fra den sene stenalder, der indikerer, at mænd barberede sig. Her fjernede mænd uønsket hårvækst ved at hugge eller skære håret af med skarpe flintsten eller ved at hive hårene ud ved at bruge muslingeskaller som pincet. Desværre er der ingen fund, der indikerer, hvorfor stenaldermændene barberede sig. De bedste gæt er, at det kan skyldes frost satte sig fast i skægget og man derfor fjernede det for at undgå forfrysninger i ansigtet. 

To steder i verden er nogle af de første fund med tegn på barbering fundet og her er historien bag:

Det gamle Egypten 

I det gamle Egypten havde mange et næsten usundt forhold til hygiejne. Mange præster var i den tro, at hårvækst var forbundet med skam og urenhed: “De vilde dyr og barbarer har hår, men ikke den sofistikerede og fremskredne egyptiske civilisation”, sagde de. Derfor barberede mange mænd, kvinder og børn sin skaldede og bar i stedet speciallavede parykker for ultimativ beskyttelse mod solen.

Mange egyptere gik så meget op i hygiejne, at de barberede sig skaldede og bar i stedet paryk som beskyttelse mod solen.
Foto: https://www.pitara.com

Specielt for egyptiske mænd var hårvækst, især i ansigtet, forbundet med personlig forsømmelse. Det var derfor set som en luksus at have en barber som en del af sit personale, der kunne sørge for at holde hårvæksten nede. 

Prøv vores barberblade her

Alexander den Store

Meget tyder på, at Alexander den Store gjorde det glatbarberede look til en helt stor trend i Vesten, og ikke blot noget, der eksisterede i det gamle Egypten. 

Efter sigende kunne Alexander den Store ikke gro et skæg. Desværre for ham var det at have skæg på daværende tidspunkt i den gamle Grækenland, forbundet med visdom. 

Fordi Alexander den Store ikke havde noget skæg og ikke kunne gro et skæg, så tvang han sin hær til at barbere deres skæg af. Han undskyldning var, at hvis de i hæren barberede sig, kunne modstanderne ikke tage fat i deres skæg under kamp - det var altså en “forbedring under kamp”.

Som legenden om Alexander den Store voksede, blev glatbarberede mænd set som langt mere moderigtige. Derfor adopterede romerne stilen for at være med på moden - og mange andre efter romerne. 

 

Har du lyst til at gøre Alexander den Store og hæren kunsten efter, så kan du her bestille en prøvepakke på vores barberblade til 49,- inkl. fragt.