Artikel af Emilie Lohals

20. oktober 2021

Læsetid: 3 min.

Historien om den hvide T-shirt

Tøjets historie

Alle kender den - og alle har højst sandsynligt også et eksemplar af den liggende i skabet. Det er den hvide T-shirt. En helt essentiel del af det gængse klædeskab, som både kan bruges i pæne sammenhænge og i afslappede, med en trøje over eller bare alene. Der er næsten ikke det, den ikke kan!

Men faktisk så har T-shirten ikke altid haft den store popularitet, som den har i dag, tværtimod. Læs T-shirtens mærkværdige historie her.


T-shirt definition

T-shirten, som også kaldes en ''tee'' i folkemunde, er først og fremmest karakteriseret ved typisk at have en rund halsudskæring og korte ærmer uden knapper, lommer og krave. Et helt enkelt stykke beklædning, der oftest er lavet i bomuld eller lign. materiale. 

T-shirten har fået sit navn på baggrund af T-shirtens form, der ligner bogstavet T. Smart!

Tøjets historie 

Som bekendt skifter modetrends-og tøj udtryk konstant, og mange beklædningsdele går i cirkel fra at være populære til absolut upopulære. Her kan man f.eks. nævne designs som heldragten (en såkaldt 'onesie') eller benvarmerne. De var populære for en stund, nu er de ikke, men mon ikke, at de kommer tilbage på et tidspunkt?

Samme cirkeleffekt gælder tildels for T-shirten, der ikke altid har været et så populært stykke tøj, som det er nu. 

Oprindelse

Beklædningsdele i den klassiske T-form stammer faktisk helt tilbage fra middelalderen. Dengang blev T-shirts lavet af bl.a. uld, silke og linned, hvorfor der også var stor forskel på, hvilke typer af T-shirts mennesker fra de forskellige samfundslag havde. Havde du en høj social status, bar du ''finere'' T-shirts end f.eks. bønderne.

Senere i det 19. århundrede fik nogle virksomheder så idéen at skære den populære undertøjsbeklædning kaldet 'The Union Suit' (en undertøjsheldragt/onesie) over på midten, således dragten i stedet bestod af to dele. Den afskåret overdel blev til det, vi i dag kender som den mere moderne T-shirt, da den fra dette tidspunkt fik en ny funktion og blev kommercialiseret. 


Prøvepakke på Grafentech-boxershorts

Herre undertrøjer


Herre undertrøjer

Denne moderne T-shirt startede dog med kun at have en praktisk undertøjsfunktion, i og med de første til at gå med dem til daglig var mændene fra den amerikanske flåde og soldaterne fra 2. verdenskrig, som bar disse kortærmede T-shirts i bomuld under deres uniformer. T-shirtens primære - og eneste - funktion var derfor kun at være undertøj til herre på dette tidspunkt. 

T-shirtens image  

Dog sker der noget mærkværdigt for T-shirten og dens popularitet i efterkrigstiden omkring 1950'erne, hvor bl.a. store Hollywoodfilm begynder at pible frem. Ikoniske, kendte skuespillere såsom James Dean i filmen Rebel Without a Cause (1955) og Marlon Brando i A Streetcar Named Desire (1951) banebryder vejen for den hvide T-shirt, da de begynder at bruge dem som ydertrøje og i sexede, cool sammenhænge - gerne sammen med et par jeans, som førhen også blot blev set som almindeligt arbejdstøj. Nu var T-shirten pludselig sej, og det satte gang i salget af den klassiske T-shirt. Senere hen i 1970-80'erne følger bl.a. John Travolta i Grease trop med den hvide T-shirt, læderjakken og slikhåret. Igen får den hvide T-shirt et frisk pust. Kendte kvinder såsom Diana Ross og Jane Birkin følger ligeledes med og understreger også det feminine og flotte ved den klassiske, hvide T-shirt. 

Det er heller ikke svært at forstå, hvorfor T-shirten blev så eftertragtet, når man ser på disse billeder!

Typer af T-shirts 

Siden da har T-shirten været vældig populær - og det er den bestemt også stadig i 2021. I dag findes den naturligvis i utallige af udgaver og former, som eksempelvis med V-hals, cropped, med straight fit, med slim fit, oversize, og man kunne blive ved. 

Vi tror på, at T-shirten er blevet så populær, da den kan bruges til stort set alt i stort set alle sammenhænge. Den kan både være sofistikeret, såvel som afslappende. Den kan bruges som både under- og ydertrøje. Der er stort set ikke det, den ikke kan! 

Hos Barberskabet har vi taget T-shirten til det næste niveau og gjort den både pletafvisende og lugtfri, hvilket betyder, at du kan spilde ikke-oliebaseret væske på den, og det vil trille af med det samme - og den kommer ikke til at lugte. Læs mere om dens unikke egenskaber her. Populær t shirt


Prøv vores pletafvisende og lugtfrie T-shirt allerede i dag med en prøvepakke til kun 79,- 

 - Pletafvisende  
- Økologisk bomuld og modal
-  Slidstærk og høj GSM  
- Antibakteriel og lugtmodvirkende
- Holder farve og pasform - vask efter vask

 
Relaterede artikler
Pletfjerning - også på hvidt tøj

Pletfjerning - også på hvidt tøj

Det er svært helt at undgå at få pletter på tøjet - det kan vi nok alle sammen skrive under på. Derfor giver vi dig her en guide til, hvordan du bedst får pletterne af dit tøj - også det hvide!

10 sjove facts om skæg

10 sjove facts om skæg

Hvor meget ved du egentlig om skæggets funktioner, historiske betydning og biologiske ophav? Vidste du eksempelvis, at man bruger ca. 140 dage på barbering på ét liv? Læs flere sjove facts her og bliv klogere. God læsning!

Er modal bedre end bomuld?

Er modal bedre end bomuld?
Bomuld har domineret tøjindustrien længe, men de senere år er mere miljørigtige produkter kommet på banen. Vi giver dig her en række grunde til, at du skal kigge efter materialet modal, når du køber tøj og andre tekstilprodukter.