Artikel af Emilie Lohals 

13. oktober 2021

Læsetid: 4 min.

10 sjove facts om skæg

10 sjove facts

Hvor meget ved du egentlig om skæggets funktioner, historiske betydning og biologiske ophav? 

Du ved helt sikkert ikke det her. God læsning!Verdens længste skæg

1. Verdens længste skæg

Hvor langt kan et skæg blive, spørger du? Svaret er: langt, rigtig langt.

Hvis du har en lige så solid tålmodighed, som den norsk-amerikanske Hans Langseth havde, så kan du altså nå enorme længder skæg.  

Langseth formåede tilbage i 1927 at have groet et skæg, der var intet mindre end 5,33 m. langt.

Han brugte sit rekordlange skæg i forbindelse med sit arbejde, hvor han rejste rundt som del af et såkaldt ''freak show'', der bestod af mennesker med biologiske særheder. 

Det resulterede også i, at hans skæg blev doneret og sendt til Washington, DC i 1967 for at blive opbevaret af Instituttet for Antropologi på Smithsonian Institution.

2. Hvor meget tid bruger du på barbering?

Tænker du nogensinde over, hvor lang tid du egentlig bruger på at barbere dig i gennemsnit om ugen? Eller hvor mange timer du ville kunne spare, hvis du ikke barberede dig?

Den gennemsnitlige mand, der barberer sig, bruger i gennemsnit ca. 3.350 timer af sit liv på badeværelset. Det svarer til ca. 140 dage. Jeg gentager: 140 dage! 


3. Pogonophobia

Du har måske hørt om fobien for edderkopper, men hvad så med fobien for skæg?

Pogonofobi er frygt for skæg, både tanken om, følelsen og udseendet af skæg. Det er en fobi ligesom alle andre former for fobi - og den er faktisk særdeles reel. 

Ligesom mange andre former for fobier, kan dét at en man bliver mødt af et skæg skabe både psykisk og fysisk ubehag, såsom angst, vejrtrækningsproblemer, kvalme og lign. symptomer. 

Pogonophobia

4. Skæg som beskyttelse 

Skæg kan gøre andet for dig end blot at få dig til at se godt ud. Faktisk så virker skæg også som en beskyttelse for dig, dine luftveje og din hud. 

Hvis du lider af eksempelvis pollen- eller støvallergi, så hjælper et fyldigt skæg dig med at forhindre pollen og støvet i at trænge ind i dine luftveje. 

Skæg er derudover også en beskyttelse for selve din hud, når det gælder risikoen for urenheder, tørhed, indgroede hår og lign. Skæg reducerer således risikoen for bakterieinfektioner med dets filterlignende funktion. Smart, ikke? 

Langt skæg

5. Det er dyrt at have skæg

Det lyder skørt at skulle betale penge for at have skæg, men det var faktisk en realitet engang i 1700-tallet i Rusland. 

Dengang blev du pålagt en ekstra form for skat, hvis du var en af dem, der groede et skæg - medmindre du altså var bonde eller gejstlig. 

Formålet med skattepålægningen var, at man ønskede at vestliggøre den russiske befolkning og redde imperiet, og det skulle simpelthen gøres ved at fjerne skæg. 

De var ikke helt kloge dengang ...

6. Hvor hurtigt vokser skæg?

Skæg vokser i gennemsnit 14,4 cm. om året, hvis du lader det gro. Det betyder altså, at du kan få et rimeligt solidt fuldskæg, hvis du lader skægget stå i et års tid! 

Dog er det forskelligt fra person til person, hvor hurtigt skæg vokser, ligesom at det også er svingende, hvor meget skæg vokser fra dag til dag, for skæg har både dvale- og vækstperioder. 

Der findes hertil også et par forskellige myter omkring skæggets grohastighed, f.eks. at skæg vokser hurtigere efter, at man har barberet sig. Du kan få be- eller afkræftet den myte lige her!


7. Kvinder med skæg 

Kan kvinder få skæg? Oh yes! 

Faktisk er det ikke så unormalt, at kvinder gror skæg. Dog er det oftest i en meget lille grad og i form af et par genstridige hår på hagen eller et tættere dun på overlæben, der typisk skyldes arvelig genetik eller hormonelle forandringer i forbindelse med graviditet eller overgangsalderen. Der findes dog også kvinder, der kan gro et helt normalt fuldskæg, måske endda bedre end mange mænd kan. Dette er set mange gange hos kvinder over hele verdens, f.eks. amerikanske Vivian Wheeler, der i 2013 slog verdensrekorden med et 25,5 cm. langt skæg!

Kvinder med skæg
Mærkelige facts

8. Hvor mange hår består et skæg af?

Man siger, at et almindeligt skæg i gennemsnit består af 300.000 såkaldte knurhår. 

Hvad består disse hår af?

Skæg-hårstrå består af ca. 80% keratin, der er hårets protein, 15% vand og 5% pigmenter og mineraler. 

Derudover indeholder hårstråene- og sækkene også stoffet melanin (findes i keratinet), som bl.a. er det, der gør, at du med tiden får gråt hår.

8. Hvor mange mænd har skæg?

Det vurderes, at ca. 55% af verdens mænd har skæg eller en anden form for ansigtsbehåring. 

9. Kaptajn Guldskæg

Man tænker umiddelbart, at skæg kun kan bestå af naturlig hårvækst, men det var ikke tilfældet tilbage i det gamle Egypten. Her kunne man nemlig ''vokse'' sig et skæg af lidt af hvert. 

For at vise sin suverænitet i samfundet, lavede egyptere bl.a. sit skæg ud af metal. 

Samfundets højtrangerede personer og titler farvede derudover også deres skæg skinnende guld for på samme måde at udvise magt og kongelighed. Dette gjaldt både for konger, dronninger og de kongelige køer. Jaer ... også deres køer. 

Kaptajn guldskæg


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Hvordan får man et fyldigt skæg

Hvordan får man et fyldigt skæg?

Der findes uendelige af skægtyper og skægstile, men én ting er vigtigt, hvis man ønsker det mest optimale skæg: skæggets fyldighed og tæthed. Opnå det her!

Få bugt med sure fødder

Få bugt med sure fødder!

Det lugtende problem fra fødder og sko lider de fleste mennesker faktisk af - og netop derfor giver vi dig her 6 gode råd til, hvordan du får bugt med det fremover!

Undgå gule skjolder under armene

Undgå gule skjolder under armene

Hvorfor kommer der gule skjolder? Og er du selv skyld i det? Læs her, hvordan du undgår dem - og hvordan du fjerner dem, skulle skaden allerede være sket.