Artikel af Emilie Lohals

22. september 2021

Læsetid: 5 min.

Sådan fjerner du lugt fra fødder, sokker og sko!

Få bugt med sure fødder

Fugtige, svedige og lugtende fødder og sko kan give ubehagelige blikke fra sidemanden, måske ødelægge et godt moment og generelt gøre dig en smule pinlig berørt. Vi vil derfor selvfølgelig gerne undgå det bedst muligt, men desværre er det et meget hyppigt problem blandt de fleste børn, voksne, mænd og kvinder, da det er helt naturligt at svede - og lige netop vores fødder har over 500.000 svedkirtler. Heldigvis er der hjælp at hente! 

Vi giver dig her 6 gode råd til, hvordan du fremover kan undgå den grimme lugt, der sætter sig i dine fødder, sokker og sko.

Hvorfor lugter mine fødder?

Hvorfor lugter mine fødder?

Lugten fra dine fødder stammer oftest fra dine sokker eller de sko, du går rundt i, trods dine fødder i sig selv faktisk også kan danne en ubehagelig og sur lugt. Hvordan det?

Vores fødder indeholder intet mindre end 500.000 svedkirtler, hvorfor vores fødder - sammenlignet med andre steder på kroppen - producerer gennemsnitligt mere sved. De kan faktisk svede op til, hvad der svarer til en halv liter væske om dagen!

Årsagen til mængden af sved er også, at vores fødder oftest lever et indelukket liv i tætlukkede sko og sokker, hvor fugtigheden og varmen er høj, og derfor sveder man automatisk mere i det område.

Årsagen til sure fødder

Sveden sætter sig i dine sokker eller sko, hvilket hurtigt skaber et fugtigt miljø, hvor bakterier kan komme til og leve i bedste velgående. Fugten kommer oftest fordi:

  • Du har en tendens til at svede meget i fodregionen
  • Du har sko og sokker på lang tid af gangen
  • Sveden fra dine fødder ikke kan fordampe

Ovenstående danner en sur lugt. Denne lugt opstår oftest om sommeren, hvor vi har en tendens til at svede væsentligt mere grundet varmen, eller når vi er på arbejde og har de samme sko og sokker på dagen lang.

Det bedste trick til at modvirke dette er at give dine fødder frisk luft og et tørt miljø et par gange om dagen. Dog er dette ikke altid muligt - for hvem kan gå rundt med bare tæer dagen lang på kontoret?

Hvordan fjerner man lugten fra fødder, sokker og sko?

Der er heldigvis flere måder, hvorpå du kan komme den sure lugt til livs - nogle mere kreative end andre!

Her gennemgås 6 gode råd til, hvordan du forebygger og modvirker ubehagelig lugt fra dine fødder: 

1. Skift sko ofte og giv dine fødder frisk luft

2. Kan det være fodsvamp?

3. Foddeodoranten

4. God hygiejne

5. Brug antibakterielle sokker

6. Bagepulver- og natron-tricket!Hvorfor lugter mine fødder?Sure fødder

1. Skift sko ofte og giv dine fødder frisk luft

Bakterierne og lugten kommer fra den fugt, der bliver skabt i dine sko, hvorfor det er vigtigt, at du skifter disse ofte - specielt dem du sveder eller har svedt ekstra meget i.

Generelt har fødder ikke godt af at være indelukket en hel arbejdsdag, specielt ikke hvis det er et fysisk arbejde, du udfører. Sørg derfor for at give dine fødder et par pauser i løbet af dagen, hvor de får frisk luft og lov til at tørre. Blot fem minutter i timen kan gøre en stor forskel! 

Det kan muligvis virke en smule angstprovokerende at lufte sine (sure) fødder offentligt, men det er i sidste ende det værd. Du kan eventuelt starte din dag på kontoret med at tage dine sko af, så er du allerede godt i gang.

2. Kan det være fodsvamp?

En årsag til lugtende, sure tæer kan også være, at du har udviklet fodsvamp. 

Hvad er fodsvamp?

Fodsvamp er en smittende lidelse, der kan være kløende og irriterende for huden, samtidig med at det kan skabe en ubehagelig lugt. Fodsvamp kommer oftest som følge af fugtige og varme omgivelser i sko og sokker - og lidelsen rammer primært unge voksne. 

Fodsvamp ses oftest mellem de yderste tæer, muligvis som skæl, og det danner oftest rødme og væskefyldte blærer på huden i samme område. 

Hvis du oplever ovenstående symptomer, bør du kontakte din læge, som kan give dig yderligere retningslinjer for, hvordan du behandler dette korrekt.Hvad er fodsvamp?


Sure tæer


3. Foddeodoranten 

Ligesom du kan lugte af sved under armene, kan du lugte af sved ved fødderne - og ligesom du bruger deodorant til armhulerne, kan du bruge deodorant til fødderne!

Du skal blot spraye denne på din fod og lade det tørre, inden du tager sokker og sko på igen. Voilá!

Der findes en lang række udbydere af disse fodsprays - og du kan finde de bedste af slagsen i din nærmeste helse- og skønhedsbutik. 

4. God hygiejne 

Man kan komme langt med god hygiejne!

For at undgå den sure lugt er det en fordel, hvis du er opmærksom på din hygiejne i fodregionen. Der er specielt tre gode råd til god fodhygiejne: 

  • Sørg for at vaske dine fødder grundigt hver dag - og start gerne din dag med det.

  • Dine fødder skal altid være helt tørre, når du stikker dem i sokker eller sko - også mellem tæerne.

  • Brug de rigtige sokker, som bekæmper bakterier og modvirker fugt.

Læs mere om betydningen af sokker i det næste råd! 


Hvordan fjerner man sur lugtSure sko bagepulver

5. Brug antibakterielle sokker

En rigtig god måde at modvirke lugt- og sveddannelse ved fødderne på er ved at bruge de helt rigtige sokker. Dine sokker er nemlig mellemmanden mellem din hud og dine sko, hvorfor disse spiller en stor rolle i at stoppe eventuel lugt, fugt og bakterier. 

Du skal vælge nogle sokker, der er antibakterielle, og som modvirker fugt. Det er bl.a. materialerne modal og nanosølv rigtig gode til!

Barberskabets Nanosølv-sokker, der primært består af modal, indeholder også nanosølvpartikler. Disse anvendes som antimikrobielt stof, som hæmmer bakterievækst. Derved holdes sokkerne lugtfrie og ”friske” gennem længere tid, så du undgår dårlig lugt og kan anvende dem i længere tid uden at vaske dem.
 ​

           Gå til prøvepakke

6. Bagepulver- og natron-tricket! 

Bagepulver er et vidundermiddel til at fjerne lugte, hvad end lugten kommer fra dit køleskab, skur eller sko. Dertil er bagepulver oftest noget, man har liggende i køkkenskuffen i forvejen, og hvis ikke, så er det til at betale og finde i dit nærmeste supermarked!

Bagepulver kan modvirke de fleste lugte, og det gælder også den svedige, sure lugt fra dine fødder, sokker eller sko. Men hvordan?

Hvordan gør du?

1) Start med at vaske dine fødder grundigt, evt. i et normalt fodbad. 2) Tør dem derefter grundigt, for de må ikke være den mindste smule fugtige efterfølgende. 3) Pudder dine fødder med bagepulver, lad det virke en smule og så ta' sokker på. Så er du sikret en dag uden sure tæer! 

Det samme kan du gøre med dine (lugtende) sko. Vask dem i vand opblandet med bagepulver, pudder skoene med bagepulveret, når de igen er tørre - og vupti, lugten fra dine sko er mere eller mindre væk. 

Natron er ligeledes et effektivt remedie, når det gælder fjernelse af uønsket lugt. Den perfekte lugtfjerner, der med stor sandsynlighed også har plads i din køkkenskuffe allerede. 

Du kan bruge natron til at fjerne selv de værste lugte fra tekstiler, eksempelvis fra dine sokker eller dine sko. Du skal blot drysse lidt natron i dine sko eller sokker, når du ikke bruger dem - og fjerne det igen, når du skal. Så giv altid dine gamle, lugtende sko en chance til!


Prøv vores Nanosølv-sokker allerede i dag med en prøvepakke til kun 39 kr.  

  - Antibakterielle  
- Hurtigtørrende   
- Ultrabløde 
- Svedtransporterende 
- Temperaturregulerende 
- Slidstærke 

 
Relaterede artikler
Er modal det bedre alternativ til bomuld?

Er modal det bedre alternativ til bomuld?

Vi giver dig her en række grunde til, at du skal kigge efter materialet modal i stoffet, når du køber tøj og andre tekstilprodukter.

Hvor tit skal man vaske hår?

Hvor tit skal man vaske hår?

Vi har alle meget forskellige behov for hårvask, og det skyldes faktisk vores hovedbunde. Ved du, hvor ofte du bør vaske hår med den type hovedbund, du har?

Hvad er Nanosølv-sokker, og hvad gør dem unikke?

Barberskabets Nano-sølvsokker

Med fokus på komfort, funktionalitet og det klassiske design har vi her hos Barberskabet fået produceret vores helt nye og optimerede Nanosølv-sokker!