Artikel af Emilie Lohals

23. august 2021

Læsetid: 5 min.

Hvor tit skal man vaske hår?

Hvor tit skal man vaske sit hår?

 Hvor ofte vasker du dit hår? Hver eller hver anden dag? Eller måske aldrig? Det er faktisk meget forskelligt fra person til person, hvor ofte man går i bad og vasker sit hår. Nogle oplever, at de hurtigt får fedtet hår og går af den grund i bad hyppigt, hvorimod andre lider af en tør hovedbund og har andre behov til hårvask. 

Så hvilke parametre er det egentlig, der spiller ind på, hvor ofte du bør vaske dit hår? Og hvordan lyder anbefalingerne?


Må man vaske sit hår hver dag?

Hvor ofte skal man vaske hår?

Der kan være delte meninger om, hvad der er sundest for dit hår og din hovedbund i forhold til vask af hår. Nogle mener nemlig, at man bør vaske sit hår med shampoo hver gang, at man er i bad - og også gerne hver dag. Derimod er der andre, der mener, at man slet ikke behøver at vaske sit hår med shampoo, da vores hår i princippet er selvrensende og dermed faktisk ikke behøver det. Så er der naturligvis også dem midt i mellem, der vasker hår et par gange om ugen og mener, at det er det rigtige at gøre. Men faktisk så er det meget individuelt, hvad der fungerer for os i forhold til hårvask, da det kommer an på vores hovedbunde - og de er meget forskellige og har dermed også forskellige behov. Læs med her og bliv lidt klogere på din hovedbund! 

Fedtet hår: Et dilemma  

Personer, der går i bad hver dag, gør det for at føle sig hygiejniske, rene og undgå fedtet hår eller hovedbund. Såfremt du er vant til at vaske hår hver dag, vil du nemlig i højere grad opleve, at dit hår hurtigere bliver fedtet, og derfor vil du have en tendens til at gå oftere i bad, da fedtet hår er noget, de færreste ønsker sig. Håret er nemlig en meget tydelig del af vores udseende og udstråling, og når det bliver fedtet og skinnende, associerer man det måske med snavs, urenhed og mangel på hygiejne. 

Hvorfor får man fedtet hår?

Det er ikke selve dit hår, der bliver fedtet, men derimod din hovedbund. Huden i hovedbunde producerer nemlig en vis mængde af talg, ligesom resten af huden på vores krop også gør, lige bortset fra vores fod- og håndflader. Denne talg, som også kaldes ''hudfedt'', er med til at modvirke tørhed i vores hud, og der bliver normalt helt naturligt produceret den rette mængde, så huden hverken er for fed eller tør - og samtidig modvirker talgen også eksem, kløe og skæl.
Balancen kan dog bliver forstyrret af et par forskellige parametre, som eksempelvis for hyppig hårvask eller brug af en forkert shampoo, men heldigvis er det parametre, du selv kan være med til at ændre på.

Vidste du, at .... 
Skæl er et meget almindeligt problem, som faktisk kan forebygges og modvirkes på mange måder?
Læs mere Sådan undgår du kløe og skæl i hovedbunden

1. Vasker du dit hår for meget?

Det er faktisk muligt, at man vasker sit hår for meget. Såfremt du vasker dit hår for ofte, risikerer du nemlig at forstyrre hovedbundens naturlige balance i forhold til talgproduktionen, da du ved at vaske det med shampoo hele tiden, fjerner fedtet fra huden. Det vælger talgen at give modstand imod og begynder i stedet for bare at producere endnu mere talg. Derfor kan du godt risikere, at dit hår allerede et par timer efter hårvask, er blevet fedtet igen. 

2. Valg af shampoo  

Har du en tendens til at få fedtet hår, både i en mildere og sværere grad, så er det en god idé at holde sig fra fugtgivende eller olierede shampooer. Disse vil blot bidrage til at øge talgproduktionen og samtidig forstyrre balancen, og dit hår vil syne endnu mere fedtet. Så læs lige indholdet på din shampoo, inden du lægger den i indkøbskurven! 

3. Du børster hår for ofte

Såfremt du døjer med fedtet hår, så er det også en god idé at skære ned på hårbørstningen, hvis du børster dit hår ofte. Ved at børste sit hår kan man nemlig sprede talg/hudfedt fra hovedbunden og ud i resten af håret, hvilket på ingen måde er et ønskescenarie, da det også får håret til at blive og syne mere fedtet. 

4. Hvor varmt er vandet, når du går i bad?

Hvis du døjer med fedtet hår, kan det hjælpe at skrue ned for varmen på vandet, når du går i bad. Meget varmt vand kan nemlig medvirke til at øge talgproduktionen og dermed hudfedtet. Dog er det ikke sagt, at du fremover kun må tage kolde bade, men det er en god idé at skrue blot en smule ned, hvis du er vant til at tage lange, varme bade. 

Tør hovedbund

Hvad hvis man har en tør hovedbund?

Ligesom nogle har en tendens til at producere mere fedt i hovedbunden, døjer andre med en tør hovedbund, hvilket faktisk ca. 90% af danskerne gør. Hvis du er en af dem, der har en tør hovedbund, så er en fugtgivende shampoo lige præcis det, du skal bruge. Fugten eller olien fra shampooen kan hjælpe med at fugte din hovedbund og dermed formindske tørhed og modvirke risikoen for eksem, kløe og skæl. Af samme grund er det også sundere for dig at vaske hår ofte.


Kan man droppe hårvasken?

Trods håret naturligt renser sig selv, og at man i princippet ikke behøver at vaske det med shampoo mm., så er det dog at foretrække at gøre alligevel for de fleste mennesker. Talgen i hovedbunden vil nemlig efter lang nok tid begynde at lugte ubehageligt, da snavs og skidt trods alt samler sig i hovedbunden og ikke fjerner sig selv automatisk. Det er derfor muligt at droppe hårvasken, men det er knap så hygiejnisk!

Fedtet hovedbund

Så hvad er anbefalingen?

I og med at alle har forskellige hudtyper og derfor også forskellig tendens til henholdsvis fedtet eller tør hovedbund, så er anbefalingerne også forskellige. Du kan gå i bad og vaske hår med shampoo oftere, hvis du har tør hud, hvorimod du med fedtet hud bør være opmærksom på indholdet i din shampoo og skrue lidt ned for hårvaskene for at reducere dit hudfedt. Dog anbefales det ikke, at man holder sig fuldkommen fra hårvask, men at en hårvask 2-3 gange om ugen er optimalt for de fleste typer. På denne måde overbelaster du ikke den naturlige balance i huden, og du er stadig ren og hygiejnisk.


Er du i tvivl om, hvilken hudtype du har?
Test selv din hud og få gode råd til hudpleje lige her.


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Sådan undgår du gule skjolder under armene

Undgå gule skjolder under armene

Vidste du, at du selv er skyld i de gule skjolder, der kan komme på dit tøj under armene? Og at du sagtens kan få dem væk igen? Bliv klogere her. 

Sådan undgår du kløe og skæl i hovedbunden

Undgå kløe og skæl i hovedbunden

Skæl er en tilstand på huden, hvor flager af hud falder af. De fleste mennesker vil i løbet af deres liv opleve skælgener, og derfor er det helt essentielt at vide, hvad de små flager skyldes, så man kan behandle det korrekt.

Får du nok søvn?

Får du nok søvn?

Søvn er en naturlig del af vores hverdag, men får du nok af den? Manglende søvn kan have store konsekvenser for dit helbred. Læs her hvorfor, og hvilken søvntype du selv er!