Artikel af Mie Møller

22. juni 2021

Læsetid: 4 min.

Sådan undgår du skæl og kløe i hovedbunden

Hvad er skæl

Har du helt styr på, hvad skæl er, og hvorfor det opstår? Der findes flere forskellige årsager til den irriterende tilstand, og forkert behandling kan forøge generne markant. Derfor er det vigtigt, at du kender din hud og hovedbund. Skæl er en tilstand på huden, hvor flager af hud falder af i større eller mindre grad. De fleste mennesker vil i løbet af deres liv opleve skælgener, og derfor er det helt essentielt at vide, hvad de små hvide eller gullige flager skyldes, så man kan behandle det korrekt.

Hvorfor får man skæl?

Den typiske årsag til skæl er seboroisk dermatitis, bedre kendt som skæleksem, som er en lidelse, der får huden til at blive fedtet, rød og flaget. Disse hudflager falder af og resulterer i de gule eller hvide hudflager. Da du har talgkirtler mange steder på kroppen og i ansigtet, så kan du få skæl mange andre steder end blot i hårbunden. Mange oplever også skæl i skægget, i øjenbrynene, i skridtet, ved armhulen eller ved næsen. Den type skæleksem, som gør, at du får fedtet skæl i hovedbunden, skyldes ofte en en bestemt type af svamp (pityrosporum ovale), som trives bedst omkring talg. Derfor vil du ofte opleve, at skæl både kan virke tørt og fedtet på samme tid.

Skæl og tør hovedbund eller hud

En anden årsag til skæl kan være, at din hud i de områder, som kræver velfungerende talgkirtler for ikke at tørre ud, ikke behandles korrekt. Det kan for eksempel være, hvis du bruger en shampoo eller sæbe, der er for krads for dig. Denne type skæl skyldes derfor ikke i samme grad de svampe, der lever på huden, men simpelthen, at talgproduktionen i dine talgkirtler ikke kan følge med. Talg produceres fra fedt og døde hudceller og har til formål at lægge en slags beskyttende hinde på vores hud og hår, så det ikke lader sig udtørre af vandbaserede substanser.  

Skæl og tør hovedbund eller hud

Hvordan kommer man af med skæl?

Alt efter hvad, der forårsager skæl, er der en række ting, du selv kan gøre for at komme de tørre flager og kløen til livs. Læs de mest gængse typer af tilfælde her: 

Er din skæl fedtet, mere gullig og flaget, skyldes det ofte seboroisk dermatitis. Det ses også tit hos mennesker, der har haft acneproblemer, hormonforandringer eller lignende, og ses oftere hos mænd end hos kvinder. Her er der særlige shampooer og produkter, der kan indeholde tjære, som hæmmer vækstforholdene for den svamp, der giver skæleksemen.  

Hvis din skæl giver røde knopper eller plamager og typisk sidder ved panden eller ørene, så kan det skyldes psoriasis. Her bør du opsøge læge, da psoriasis ofte også vil kunne ses andre steder på kroppen. At bruge en skælshampoo her vil kun irritere huden yderligere og gøre symptomerne værre.   

Hvis skællen er lys, tør og falder i små flager, vil det typisk skyldes tør hud. Her bør du ikke bruge skælshampoo, da det faktisk kan gøre det værre. Derimod bør du styre udenom sulfater, når du vælger shampoo. 

Sulfater i shampoo er sæbestoffer, som opløser fedt og skyller olie og fedt ud med vandet. Der er en række andre produkter, som kan gøre det samme, men da sulfat også har en dejlig skummende effekt, så foretrækker mange at bruge denne type shampoo - man føler sig af en eller anden grund ren efter sådan en skummende omgang! Af samme årsag finder man ofte de kradse sulfater i rengøringsmidler, vaskepulver og tandpasta. De kradse sulfater kan ødelægge det beskyttende lag på håret og hovedbunden og er derved med til at vaske hårets proteiner ud. Derudover oplever mange kløe og irriteret hovedbund. I værste tilfælde kan disse sulfater medføre hårtab og allergi. Slip af med skæl fra tør hovedbund

Slip af med skæl fra tør hovedbund

Heldigvis er der gode råd at hente, hvis du har skæl fra en tør og irriteret hovedbund. Og alle de bedste tips her kræver faktisk hverken lægebesøg eller dyre dermatologiske produkter!

  • Undgå Sodium Lauryl Sulfat og Sodium Laureth Sulfat, eller Ammonium Laureth og Lauryl Sulfat (SLS) 
  • Sæt ikke dit hår op eller tag hat eller hue på før, at håret er tørt 
  • Beskyt huden om vinteren - ligesom du gør i ansigtet og hænderne
  • Spis dine vitaminer og mineraler 
  • Drik rigeligt med vand


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Pletafvisende og lugtfri T-shirt

Hvad gør Barberskabets T-shirt unik?

Vi giver dig her en fuld forklaring på, hvorfor du bør udskifte din klassiske hvide T-shirt med vores pletafvisende og lugtfrie slags!

Intimbarbering

Intimbarbering for mænd

Har du hørt om 'manscaping'?  Trends inden for den mandlige kropsbehåring er under konstant udvikling, og du kan læse mere om den aktuelle trend her.

Får du nok søvn?

Får du nok søvn?

Søvn er et fælles behov for alle, men hvor vigtig er søvnen egentlig for os og vores helbred? Læs her hvilke fordele og ulemper søvn (eller mangel på samme) udgør!