Artikel af Emilie Lohals

30. juli 2021

Læsetid: 5 min.

Hvorfor får man gråt hår?

Hvorfor får man gråt hår?

At dit hår på kroppen oplever et farveskift til grå er helt naturligt og fælles for os alle. Spørgsmålet er dog, hvorfor man egentlig får gråt hår? Og hvorfor får alle ikke gråt hår på samme tidspunkt i livet? Læs med her og lær nogle ting om gråt hår, som du (måske) ikke vidste i forvejen!


Hvornår får man gråt hår?

Hvorfor får man gråt hår?

Grå hår bliver skabt, når pigmentdannelser i og omkring vores hårsække ændrer sig og bliver færre. Man har en vis mængde af pigment fra fødslen af, som hedder melanin, der giver dit hår den farve, det har. Denne  pigmentdannelse kan ændre sig under-vejs i dit liv, da du eksempelvis godt kan være lyshåret som barn men mørkhåret som voksen. 
Dannelsen af melanin bliver dog mindre og mindre i takt med, at vi bliver ældre. Det vides ikke hvorfor, at den gør det, men uden denne visse mængde af pigmentdannelse, bliver hårene ikke længere din normale farve men derimod farveløse og/eller pigmenteret, og det er herfra, at du begynder at få gråt hår. Det betyder faktisk også, at gråt hår egentlig ikke er farven ''grå'' men derimod farveløs.

Hvornår får man gråt hår?

Vi får alle sammen helt automatisk gråt hår på et tidspunkt i livet, om man vil det eller ej. De fleste oplever at udvikle grå hår omkring 45 års alderen, men der er også andre, der oplever en ændring i hårfarven allerede fra 20 års alderen. Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår man begynder at få grå hår, ligesom det også er forskelligt hvor hurtigt overgangen fra din oprindelige farve til det grå hår går. Det er faktisk helt genetisk og arveligt bestemt, hvorvidt du får gråt hår sent eller tidligt i dit liv, og også hvor lang tid den fulde overgang tager. Så den bedste måde at spå ud i din fremtid med henblik på dit grå hår er ved at tage et kig på dine forældre. De giver dig svaret!


Første grå hår 

Ud over at tidspunktet for, hvornår man begynder at få grå hår er genetisk bestemt, er der faktisk også nogle hår- og hudfarver, der er mere tilbøjelige til at skifte hurtigere til grå end andre. 
Hvis du eksempelvis er rødhåret, er chancen for at du får gråt hår tidligt i dit liv større. Det samme gælder, hvis du har en lys hudfarve. Såfremt du derimod har mere mørkt hår og er mørk i huden, vil du højst sandsynligt få grå hår senere i dit liv. 


Første grå hår

Kan grå hår få farve igen?

Der er blevet forsket i, hvorvidt det er muligt for grå hår at få sin oprindelige farve tilbage igen. For at det ville kunne lade sig gøre, ville det kræve, at pigmentdannelsen af melanin ville blive genaktiveret eller genoptaget i vores hårsække for på den måde at frembringe den oprindelige hårfarve igen. Dog har det endnu ikke været muligt for forskere at finde ud af, hvordan man kan genaktivere pigmentet og dermed heller ikke, hvordan håret kan få sin farve tilbage igen. Kan man forebygge grå hår?


Kan man forebygge grå hår?

Det enkle svar på spørgsmålet er: nej. Du har måske hørt, at man ved at indtage forskellige vitaminer og mineraler kan påvirke din hårfarve eller udskyde ankomsten for dine grå hår. Det kan også godt lade sig gøre, men der er det en forudsætning, at du skal være i stort underskud af disse inden da. Det er ud over dette faktum ikke videnskabeligt bevist, at du ved at spise, motionere eller pleje dig selv på en bestemt måde kan påvirke din grå hårdannelse betydeligt.Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Hvilken skægtype passer bedst til din ansigtsform?

Hvilken skægtype passer til dit ansigt?

Nogle frisurer komplementerer visse ansigtstyper bedre end andre. Vi giver dig en fuld guide til hvilken skægtype, der passer bedst til lige præcis din ansigtsform her. 

Undgå gule skjolder under armene

Undgå gule skjolder under armene 

Gul misfarvning under armhulerne på lyst tøj er et problem, vi nok alle kan nikke genkendende til. Men ved du egentlig, hvad der ligger til grund for de gule skjolder? 

Intimbarbering for kvinder

Intimbarbering for kvinder

Moden inden for kropsbarbering er under konstant udvikling, men i dag ønsker de fleste kvinder et glat look. Vi giver dig derfor her en guide til, hvordan du intimbarberer dig bedst!