Artikel af Emilie Lohals

10. august 2022

Læsetid: 3 min.

Derfor skal du tage kolde bade

Derfor skal du tage kolde bade

Sensommervarmen er over os, og vi er måske flere end normalt, som tyer til kolde brusebade for at blive kølet ned og frisket op. Dog burde vi faktisk tage kolde bade hele året rundt, idet kolde bade rummer en række - måske overraskende - fordele for din krops velvære.
Burde du tage et koldt bad næste gang?


Barber dig med hårets groretning for at skåne huden

Et koldt brusebad

For at opretholde en god hygiejne anbefales det, at man tager bad hver anden eller tredje dag med sæbe og hårvask - og det gør de fleste af os heldigvis også.

Dog er disse bade klart foretrukket at foregå under varmt vand, men der er altså en række fordele ved at skifte det varme vand ud med det kolde - eller i hvert fald at slutte brusebadet af med en kold skyller!

Vidste du, at .... 
Dit hårs tendens til at se fedtet ud afhænger af din hovedbundstype? Læs her, hvorfor ofte du egentlig bør vaske dit hår!

Fem fordele ved kolde bade

#1 Smertelindrende

Kolde bade kan for dig med ømme muskler, gigt eller infektion/betændelse i kroppen hjælpe med at lindre smerten, da det kolde vand kan virke som et afkølende omslag om kroppen.


#2 Skinnende hår

Det siges, at du ved at vaske dit hår i køligt eller lunkent vand frem for i varmt, at dit hår vil blive mere skinnende - og hvem vil ikke gerne have det?

Hår og hud bliver nemlig udtørret af lange, varme bade, hvorfor et koldere skyl vil være sundere for dit hår.

TIP For at få håret til at skinne endnu mere anbefales det, at man altid slutter sin hårvask af med balsam eller lignende. Sundt hår tip

#3 Varm følelse

Selvom dit brusebad undervejs er koldere, end du måske er vant til, så er slutresultatet ofte en rar og varm følelse. Din krop vil nemlig blive udsat for en kort, men stressfuld påvirkning, der sender advarselsstoffer ud i din krop og til hjernen, som bl.a. adrenalin og binyrebarkhormoner. Dette medfører, at når du slukker for det kolde vand, så vil du opleve en afslappet følelse af varme, da blodet langsomt vender tilbage i dine muskler og hud. Det er den samme følelse af velvære - blot i en mildere grad - som man fx kan få af at vinterbade, og som varer i op til flere timer efter.

Vandregning


#4 Vandregning

Ved at tage koldere brusebade sparer du også penge på varme-, el- og strømregningen!

Koldt vand er nemlig billigere pr. liter end varmt vand. Den samlede besparelse kommer naturligvis an på, hvilken kommune du bor i, hvilken opvarmingsform du har, og hvor mange liter vand din bruser sender ud i minuttet. Dog vil du ca. kunne spare 2-4 øre pr. liter vand ved at tænde for det kolde i stedet for det varme.


#5 Gør din sundhed godt

Ifølge nogle eksperter har kolde bade også andre sundhedsgavnlige effekter. Kolde bade siges bl.a. at styrke immunforsvaret, øge stofskiftet og fedtforbrændingen, bidrage positivt til blodcirkulationen, forbedre din søvn mv. Så det er altså ikke kun dit hår og vandregning, der kan nyde godt af et koldt bad!

Gode råd

Trods kolde bade har mange positive effekter, så er der en række ting, man bør være opmærksom på, hvis man ikke er vant til at tage kolde bade:

  • Tager du et meget koldt bad, bør du undgå at få vandet direkte i hovedområdet.
  • Er du ikke vant til kolde bade, er det en god idé at starte med en gradvis temperaturregulering af vandet for ikke at give kroppen unødigt chok.
  • Det er mest fordelagtigt at tage bad om morgenen, netop grundet de positive virkninger, det kan medføre i timerne efter.
  • OBS Har du diabetes, svækket kredsløb, alvorlige hjerteproblemer eller meget højt blodtryk, bør du undgå kolde brusebade.


Gode råd


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Hvor tit skal man vaske hår?

Hvor tit skal man vaske hår?

Alle har forskellige behov for hårvask, og det skyldes faktisk vores hovedbunde, som kan være tørre eller fedtede. Læs med her og få de bedste anbefalinger!

Din guide til vaskemærker!

Din guide til vaskemærker!

Der er heldigvis vaskemærker i alt slags tøj, men hvad betyder alle vaskesymbolerne egentlig? Du får her en vaskemærkeguide, så du aldrig vasker forkert igen!

Hvorfor lugter man af sved?

Hvorfor lugter man af sved?

Sved og svedlugt kan for mange lede til ubehagelige og måske pinlige situationer. Hvis du kan nikke genkendende til dette, så læs vores gode råd her!