Artikel af Emilie Lohals

29. juli 2022

Læsetid: 5 min.

Hvorfor lugter man af sved?

Hvorfor lugter man sved

At svede er en hel naturlig del af os alle sammen, men nogle gange kan det være ganske irriterende. Måske har man tendens til at svede let, så våde skjolder kommer frem på tøjet, eller så danner sveden lugtgener, som kan ende ud i ubehagelige - og måske lidt pinlige - situationer. Læs her, hvordan du undgår de pinlige situationer fremover!

Hvad er sved?

Sved er en væske, der udskilles af kroppens millioner af svedkirtler. Sved i sig selv består bl.a. af salt, vand, urinstof, proteiner og forskellige lugtstoffer.

Kroppen udskiller sved af flere grunde, for det bruges nemlig både til termoregulering af kroppen, til at skille sig af med affaldsstoffer og til desinficering af huden.

Typisk begynder vi at svede på grund af fysisk aktivitet, varme temperaturer, stærke emotioner, psykiske lidelser som stress eller angst, mad og hormonelle forandringer.

Sved kan og er altså andet end bare en til tider  irriterende, kropslig refleks!

Hvorfor sveder man meget?

Der kan være forskellige årsager til, at man sveder meget. Såfremt du er ekstra fysisk aktiv eller befinder dig et særligt varmt sted, er din svedtendens helt naturligt større. Dog findes der også forskellige lidelser, der gør, at man sveder lettere og mere. Personer med svedproblemer kan eksempelvis lide af hyperhidrose, hvor din svedproduktion er for stor, således huden bliver for fugtig og sveddrypende. 

Fælles for alle er, at sved pibler frem nogle typiske steder på kroppen, som kan give gener. Det gælder bl.a. håndflader, fodsåler, armhuler og ansigtet. Måske kender du også til 'svedstachet', hvor overlæben bliver dækket af svedperler?

Hvorfor lugter jeg af sved?

Mange har den forståelse, at det er sved i sig selv, som lugter, men det er faktisk en stor misforståelse. Det er nemlig ikke sveden, som lugter, men derimod mødet mellem den og forskellige bakterier på huden.

Nærmere forklaret, så er det proteinerne i sveden, der udskiller en lugt, når de kommer i kontakt med forskellige bakterier. I og med bakterier trives bedst i fugtige, lukkede miljøer, er det også oftest steder som armhuler og skridtet, der kan være præget af lugtgener. Bakterier er også årsagen til, at menneskers svedlugt er forskellige, da vores bakteriesammensætninger kan være meget forskellige. Af samme årsag kan nogens svedlugt virke værre end andres.

Læs mere om myter omkring svedlugt, hygiejne og akne lige her. Du vil blive overrasket!Svedlugt

Hvordan fjerner man svedlugt

Hvordan fjerner man svedlugt?

De mest gængse og effektive midler mod svedlugt er vand, sæbe og deodorant/antiperspirant. 

Dét at holde sig ren ved vand og sæbe er en god måde at sikre sig unødig svedlugt. Dog er dette ikke altid nok, hvorfor deodorant kan være en god idé. Deodorant er bakteriehæmmende og kan - typisk gennem tilsat parfume - skjule svedlugten. Deodoranter indeholder derudover også antiperspiranter, hvilket betyder, at de indeholder aluminiumsalte, som fjerner svedlugt ved at lægge et tyndt lag af gel over svedkirtlerne i fx armhulen. På denne måde reduceres mængden af sved på huden.

Vidste du, at ... 
Det heller ikke er sveden i sig selv, der giver gule skjolder under armene? Faktisk dannes den gule farve af mødet mellem deodoranters aluminiumindhold og bakterier. Læs her, hvordan du undgår og fjerner de irriterende, gule skjolder!


Hvordan fjerner man svedlugt fra tøj?

Generel svedlugt kan også medføre, at dit tøj begynder at lugte af sved - og faktisk kan det være udfordrende at få væk fra tøjet igen. Har du haft det problem før? Så læs lige med her!

Det er mikroorganismer i dit tøj, der kan få det til at lugte, hvorfor en almindelig tøjvask sjældent rækker. Dit tøj skal desinficeres for at slå mikroorganismerne ned - og dette gøres bedst ved at danne dårlige miljøforhold for dem. Så hvad skal du gøre?

Tre gode råd

1. Vand og eddike

Har du noget tøj, hvor svedlugten er ekstra genstridig, så find noget vand og eddike frem! Læg dit tøj i en spand med lige dele vand og klar eddike i en times tid for den måde at desinficere tøjet. Herefter skal du blot vaske tøjet efter tøjets vaskeanvisninger, og dit tøj er igen lugtfrit!

Pssst! Læs vores guide til vaskemærker her, hvis du er i tvivl om, hvad dit tøj egentlig kan tåle.


2. Vand og rodalon

Har du rodalon på lager derhjemme, så kan du også bruge det middel til at fjerne svedlugten fra dit tøj. Læg dit tøj i en blanding af 1 dl rodalon og 9 dl vand i en halv time og vask derefter tøjet efter anvisningen - og wupti!


3. Udluftning

Er svedlugten i dit tøj mild, er det en god idé bare at hænge det til udluftning udenfor i nogle timer. Frisk luft kan nemlig være nok til at fjerne svedlugten.


Tåler dit tøj ikke de nævnte behandlinger med desinficerende rengøringsmidler, så er en alternativ metode at fryse tøjet ned, da mikroorganismer ikke kan leve i meget kolde temperaturer. Læg blot tøjet i en pose og ned i fryseren, fx henover en nat, og dit tøj vil føles frisk igen efter en normal vask!

Lugtfrie produkter

Vil du gerne slippe for svedlugt i dit tøj? Eller har du en tendens til svede meget? Så vil vi anbefale, at du bruger antibakterielt tøj, som holder sig lugtfrit og frisk over længere tid end almindeligt bomuldstøj. På denne måde kan du komme sveden og de pinlige situationer i forkøbet!

Barberskabets pletafvisende og lugtfrie T-shirt består af materialet modal, som virker antibakterielt og lugtmodvirkende. Yderligere sikrer den pletafvisende effekt, at T-shirten holdes frisk og ren over længere tid. 

Fødder er også oftest udsat for et fugtigt miljø, der hurtigt kan skabe ubehagelige lugtgener. Barberskabets Nanosølv-sokker indeholder nanosølvpartikler, der ligeledes virker antibakterielle og lugtmodvirkende, hvorfor sokkerne - og dine fødder - holdes friske i længere tid!Lugtfrie produkter


Prøv vores pletafvisende og lugtfrie T-shirt allerede i dag med en prøvepakke til kun 79,- 

 -  Pletafvisende 
- Økologisk bomuld og modal
-  Slidstærk og høj GSM  
- Antibakteriel og lugtmodvirkende
- Holder farve og pasform - vask efter vask

 
Relaterede artikler
Pletfjerning - også på hvidt tøj

Pletfjerning - også på hvidt tøj

Det er svært helt at undgå at få pletter på tøjet - det kan vi nok alle sammen skrive under på. Derfor giver vi dig her en guide til, hvordan du bedst får pletterne af dit tøj - også det hvide!

Få bugt med sure fødder!

Få bugt med sure fødder!

Fugtige, svedige og lugtende fødder og sko lider de fleste mennesker faktisk af - og netop derfor giver vi dig her 6 gode råd til, hvordan du får bugt med det fremover!

Intimbarbering for kvinder

Intimbarbering for kvinder

Intimbarberer du dig også? Vi giver vi dig her en guide til, hvordan du undgår røde knopper og irritation efter din intimbarbering.