Artikel af Mie Møller
13. november 2020
Læsetid: 5 min.
Myter om akne, svedlugt og hygiejne
"Har du prøvet at vaske dit ansigt med vand og sæbe morgen og aften?" er sikkert et spørgsmål, du ofte har fået, hvis du har tendens til uren hud. Og du har sikkert også oplevet, at dig tøj lugter af sved efter en varm dag. Men vidste du, at vask af ansigtet kan gøre din hud værre, og at sved i sig selv faktisk slet ikke lugter? Vi har her samlet en række hyppigt fortalte myter, som faktisk ikke helt er, som de fortælles.
"Akne og uren hud kan behandles ved at vaske ansigtet"
At holde huden ren kan være første step mod at opnå ren og bumsefri hud. Bumser kommer, når talgkirtlerne i huden overproducerer, og derfor kan det virke logisk at vaske huden ofte for at slippe af med den overflødige olie i huden. Det vil dog ofte være kontraproduktivt at begive sig ud i, da huden vil blive tør, hvis den bliver vasket for meget. Især hvis man efterfølgende ikke fugter huden med en god fugtighedscreme, toner eller lignende. Hudens reaktion hertil vil så være at få talgkirtlerne til at producere endnu mere talg for, at huden ikke skal tørre ud. Desuden kan det irritere og stresse huden, som kan gøre problemer med akne endnu værre. Akne er også ofte hormonbestemt, og kan derfor ikke som sådan bare vaskes væk.
Faktisk afhænger din hudsituation- og pleje også ofte af, hvilken hudtype du har. Ved du, om du har en tør, fedtet eller kombineret hud? Test din egen hudtype via vores guide lige her.
"Man lugter af sved"
Du kender det sikkert fra en varm sommerdag i toget. Man kan nærmest mærke sveden løbe ned ad ryggen, og pludselig kommer en ubehagelig svedlugt snigende. Sved er kroppens naturlige forsøg på at sænke kropstemperaturen, og sved i sig selv er faktisk ikke det, der lugter. Men hvor kommer svedlugten så fra, når sved i sig selv består af vand, salt og proteiner? Svaret skal findes hos bakterier på huden, som sammen med proteinerne i sveden gør at du “lugter af sved”. Du lugter måske også anderledes end din partner, og det skyldes, at vi alle har vores personlige bakteriesammensætning på huden, som udskiller forskellige lugte, når bakterierne begynder at nedbryde proteinerne i sveden, og derudfra formerer sig. Det er også derfor armsved lugter mere end eksempelvis sved på armene eller i ansigtet, da bakterier trives bedst i varme og fugtige miljøer, såsom i armhulen eller i skridtet.
"Sæbe dræber bakterier"
Sæbe i sig selv er faktisk ikke nødvendigvis bakterie-dræbende, men det fjerner bakterier og skyller dem ud. Sæbe har til formål at opløse fedtstoffer, urenheder og rester af mad, snavs og lignende. At vaske hænder i 15 sekunder med vand og sæbe kan reducere bakterieophobningen med 90%, og jo længere du vasker, jo tættere kommer du på at fjerne 100% af bakterierne på hænderne. Grunden til, at du skal vaske med koldt eller lunkent vand er for at du skal kunne holde ud at vaske hænderne i længere tid.
Er det så mere effektivt bare at bruge håndsprit? Ikke nødvendigvis. Hvis du har snavs, creme, madrester eller lignende på hænderne, så vil proteiner og fedtstoffer heri reducere håndsprittens bakterie-dræbende effekt. Så det bedste resultat opnås ved en grundig håndvask, og kan så toppes op med håndsprit!
Vidste du, at hyppig håndvask med sæbe og brug af håndsprit kan medvirke til skade og udtørring af din hud på hænderne? Bliv god til at passe på dine hænder ved at læse med lige her!
"Kontanter er en bakteriebombe"
Kontanter har til formål at skifte hænder. Og vores hænder bærer mange bakterier. Dog er der relativt stor forskel på mønter og pengesedler, da de fleste mønter indeholder aluminium, zink, nikkel og kobber. Disse metaller har antimikrobielle effekter, hvilket betyder, at de fleste bakterier og svampe vil blive slået ihjel. Disse mikroorganismer vil derfor kun have en kort levetid på mønterne, så hvis du vasker hænder og ikke lader mønter skifte hænder konstant, så er der ikke så meget at være bekymret for. De fleste mikroorganismer på mønterne vil også forekomme naturligt på huden. Dog er det en anden sag med pengesedler, da de typisk består af materialerne polymer, eller plastik, og bomuld. Det har ikke de samme mikrobielle egenskaber, og kan derfor ophobe flere bakterier. Du bør altid vaske hænder efter at have håndteret kontakter.
"Handsker kan bruges, hvis man vil undgå håndsprit eller bakterier"
Du har sandsynligvis set flere i supermarkedet, som handler med handsker på i Coronatiden. Dog er det i langt de fleste tilfælde faktisk lidt overflødigt, da det stadig kan medføre spredning af virus og bakterier, hvis du bruger handsker for at undgå håndsprit, hånddesinfektion eller hyppig håndvask. Husk også, at bakterierne og virussen ikke som sådan trænger ind i kroppen via dine hænder, men derimod via kontakt med dine slimhinder. Og du spreder stadig vira og bakterier fra en kontaktflade til en anden, selvom du har handsker på.
Så hvis du bruger handsker i løbet af dagen, men ellers fortsætter som normalt med at tørre næsen, klø i skægget eller putte mad i munden, så kan chancen for smitte faktisk øges sammenlignet med, hvis du bare sørger for at holde en god håndhygiejne og undgå kontaktoverflader med store overlap mellem brugere. Har du derimod ikke håndsprit eller mulighed for at vaske hænder, så han engangshandsker være et godt alternativ. Den mest effektive måde at beskytte sig, når du løber ærinder, er at vaske hænder jævnligt, spritte af og undgå at røre ved ansigtet, når du har været i nærheden af overflader med hyppigt kontakt fra andre.
Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-.
- 5 skarpe skær
- Praktisk rejseetui af silikone
- Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding
Relaterede artikler