Artikel af Mie Møller

30. oktober 2020

Læsetid: 5 min.

Myter om forkølelse, skægvækst og solbrun hud

Myter om sundhed, hygiejne og skægvækst

 

Der er mange myter og vandrehistorier om hvordan man får et flottere skæg, bliver højere, undgår forkølelse og meget mere, og mange af dem stammer helt tilbage fra dengang, hvor vi ikke havde det store videnskabelige grundlag for at fremstille disse påstande. Vi har samlet en række helt almindelige myter, og deres dertilhørende anbefalinger, som de lyder fra mere videnskabelige kilder end din mormor. 


Bliver man forkølet af koldt vejr?

Bliver jeg forkølet på grund af koldt vejr?

Det korte svar er nej, koldt vejr i sig selv er ikke grunden til, du bliver forkølet. Og det er heller ikke træk eller vådt hår, der er skyld i grøn eller gul snot, øm hals og løbende næse. Forkølelse skyldes virusser, og smitter typisk via kontaktflader. Så du bliver heller ikke automatisk syg af at sidde i nærheden af en, der nyser i ærmet. Dog kan der være nogle miljømæssige aspekter bag smitten, som kan linkes sammen med vejrmæssige ændringer. Når det bliver koldere, stuver vi os flere mennesker sammen indendørs med dårligere udluftning. Så der er flere overlap af kontaktflader, og luften cirkulerer mere. Så god hygiejne og udluftning er lige så vigtigt, som en ekstra uldtrøje!

Får man kraftigere og flere hår af barbering?

Mange drenge i teenagealderen håber på at barbering kan give kraftigere skæg og hårvækst, hvor pigerne typisk håber på det modsatte. Men realiteten er, at man faktisk ikke får hverken kraftigere hår eller flere hår af at barbere sig. Håret gror ud fra en hårsæk, som er en follikel i underhuden, og dem får du ikke flere af, når du barberer dig. Og barbering stimulerer heller ikke dine hårsække til at arbejde hurtigere, så håret vokser lige så hurtigt som altid. Dog kan håret virke kraftigere efter barbering, da det skæres helt lige over. Så ligesom håret kan virke stærkere lige efter en klipning, så kan skægget eller hårene på benene også virke kraftigere lige når det vokser ud efter barbering. Dette ses især, når man sammenligner med voks eller epilerering, da det så er et helt nyt og upåvirket hår, der vokser ud.

"Forkølelse smitter kun, når man hoster og nyser"

Forkølelse smitter som nævnt typisk på grund af kontaktflader, hvor de efterfølgende kommer ind i vores system via slimhinder i næsen, munden og øjnene. Om efteråret og foråret får de friske temperaturer næsen til at løbe lidt og vinden får øjnene til at løbe. Så når vi tørrer dette med hånden, er der større chance for, at virus finder frem til dine slimhinder, efter du måske har været i indirekte kontakt med en smittende person. Forkølelse smitter derfor så længe virusset er i din krop, og ikke kun, når du hoster eller nyser i nærheden af andre. 

Smitter forkølelse kun ved hoste eller nys?

"Jo mere vand man drikker i løbet af dagen, jo bedre"

Dette er en fornuftig nok filosofi at lægge for dagen, da de fleste af os slet ikke er i nærheden af at drikke for meget vand. Og vand er vigtigt, da det regulerer vores kropstemperatur, hydrer vores organer (inklusiv huden) og skyller giftstoffer ud af kroppen. Desuden indeholder mange madvarer meget vand, så jo sundere kostvaner du har, jo mindre vand behøver du indtage for at holde kroppen kørende. Dog skal du helt op over 4 liter, før det reelt set kan skade dine nyrers evne til at udskille urin. Desuden afhænger det anbefalede vandoptag meget af dit aktivitetsniveau og størrelse.Kan man blive højere af at drikke mælk?

"Drik mælk for at blive højere"

Dette er endnu et eksempel på, at tingene ikke altid er så kausale, som vi ofte bliver fortalt som børn. Mælk i sig selv er ikke det, der afgør hvor høj du bliver. Rent genetisk vil du have en nogenlunde maksimal højde, du kan nå. For at nå denne, er visse proteiner og calcium nødvendigt, og dette kan blandt andet findes i mælk. Det er derfor ikke bevist, at netop komælk skulle være afgørende for din højde, men det har en række nutrienter, som bidrager til udviklingen af normale knogler, tænder og muskler hos børn og unge i voksealderen. Dog er denne vækstmæssige fordel primært relevant i menneskets voksealder. Du kan derfor som voksen ikke regne med, at du vokser fra 170 cm til 180 cm, bare fordi du tømmer en karton minimælk på daglig basis.  

"Jo mere solbrændt man er, jo mindre tager huden skade"

Den brune farve fra at være solbrændt er kroppen forsøg på at afskærme solens skadelige stråler. Pigmenten, som gør os solbrune, hedder melanin, og produceres i de celler, der hedder melanocytter. Når skadelige UV-stråler trænger ned i huden skader det DNA og proteiner i hudcellerne, og melanocytter stimuleres til at danne melanin, som så spreder sig i de øverste hudlag for at blokere disse stråler for det næste hudlag. Så personer med mange melanocytter vil ikke blive lige så hurtige solskoldede, men de mere langsigtede skader, såsom pigmentskader og hudkræft, skal man stadig tage højde for, selvom man altid får en lækkerbrun kulør. 


Tager brun hud også skade af solen?

"Man skal kun bruge solcreme, når solen skinner"

Hvis dit formål med at bruge solcreme udelukkende er at undgå solskoldning, så ja, så er solcreme på en overskyet oktoberdag ikke livsnødvendigt. Hvis du derimod også vil forebygge rynker, leverpletter, karsprængninger og andre pigment- og hudrelaterede skader, så er svaret lidt anderledes. Selv overskyet vejr eller et par minutters soleksponering om dagen kan lede til tidligere aldring af huden, uden du nødvendigvis får en flot solbrændt hud med i købet. UV-B-stråler trænger ned i de øverste hudlag, stimulerer dannelse af melanin og giver solbrændt (og i værste tilfælde solskoldet) hud. UV-A trænger dybere, og kommer ikke kun fra direkte sollys, men også gennem glas og skyer. Denne skadelige type UV-eksponering sker altså i al slags naturligt dagslys. Vi har skrevet meget mere om hvordan du bedst beskytter din hud mod skadelige UV-stråler lige her.

 

Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Hvad er Movember?

Hvad er Movember?

Movember har til formål at sprede kendskab til testikelkræft, prostatakræft og mental sundhed. Vidste du, at du ikke behøver gro et overskæg for at støtte op om Movember?

Hvilken skægtype og skægstil passer bedst til dit ansigt?

Hvilken skægtype og skægstil passer bedst til dit ansigt?

Skæg er meget mere end fuldskæg, glatbarbering eller stubbe. Læs her om hvilket skægtype og -stil, der passer bedst til din ansigtsform.

Undgå indgroede hår

Undgå indgroede hår

Indgroede hår er irriterende, knapt så kønne og desværre meget normale. Vi går her i dybden med, hvorfor indgroede hår opstår, samt hvad du kan gøre for at forebygge dem.