Artikel af Emilie Lohals 

29. september 2021

Læsetid: 5 min.

Nys, gab, hik, bøvs og snork!

Kender du årsagerne til kroppens underlige lyde?

Kroppens lyde

Kroppen udskiller mange lyde - frivillige som ufrivillige - i løbet af en dag, og du kan helt sikkert nikke genkendende til det. En akavet bøvs under en romantisk middag? Uønsket snorken ved siden af hende den søde? Et højlydt, vådt nys i et helt stille lokale fyldt med mennesker, du ikke kender? Og man kunne blive ved. 

Men, hvor kommer de her underlige, belastende lyde egentlig fra? Og kan vi på nogen måde stoppe dem, inden de maser sig på?

Hvorfor nyser man?

HATJUUU !!!

Nys kan for mange være meget belastende, da de kan virke lidt ekstreme, højlydte og komme fuldkommen ud af det blå.

Men, nys er faktisk en refleks. Vi nyser nemlig, når vores slimhinder i næsen trænger til at blive renset. Det kan være på grund af bakterier, støv, virus mm., som irriterer slimhinden. Når slimhinden er irriteret, sender den en sensorisk besked til vores hjerne, som så sender et signal tilbage om, at vi skal nyse, og så gør vi det - helt ukontrolleret og ubevidst. Så trods nys kan være belastende, så er det nok for det bedste, at vi gør det i ny og næ - og gerne upassende mange gange i træk!

Hvorfor gaber man?

GAAAAB!

Dét at vi gaber, er en underlig ting, for forskere er faktisk ikke helt sikre på, hvad den præcise årsag til gab er. Det er dog helt sikkert, at gab smitter meget let, lidt ligesom et smil gør. Måske får du lyst til at gabe bare ved at læse ordet?

Forskere mener, at vi gaber enten fordi: 

 

  • Gab giver dopamin til hjernen, som er hjernens velværestof. Vi får det altså bedre mentalt ved at gabe, helt naturligt. 

  • Gab leder til bedre blodgennemstrømning, som resulterer i mere ilt til hjernen. Det får vi det nemlig også bedre af! 

  • Gab er en form for strække-refleks. Ligesom vi har brug for at strække dele af kroppen i løbet af en dag, har vi også brug for at ''strække'' ansigtet.


Ovenstående betyder også, at gab i princippet ikke har noget med søvn at gøre - for vi gaber ikke, når vi sover. Dog har vi en tendens til at gabe oftere, når vi er trætte og døsige, netop grundet de oplistede forklaringer. 

 

 

 

 

 

Hvorfor gaber man

 

 

Hvorfor hikker man

Hvorfor hikker man?

HIK! 

Hvad er hikke? 

Et hik er en lynhurtig indånding af luft, som sker samtidig med at vores stemmelæber lukker sig sammen hurtigt. Det er denne handling, der laver den bekendte hik-lyd!

Hikke kan faktisk også karakteriseres som en form for kropslig refleks. Det er en refleks, der skal sikre os, at der ikke sidder noget i vejen eller på tværs af vores spiserør. Det er også grunden til, at vi ofte oplever at få hikke efter, at vi har spist. 

Hvis du får hikke på andre tidspunkter, end efter du har spist, kan det være fordi, at dine følelegemer i halsen bliver generet af noget andet, som eksempelvis kuldioxid fra en sodavand, for meget indåndet luft eller alkohol. Disse ting fremprovokerer nemlig også hikke. 

Hvorfor bøvser man?

''Hov, ej det må du altså undskylde!''

Bøvser bliver skabt på grund af luft/gas, vi har i kroppen - og den luft skal ud. Det kan den komme af to veje: gennem bøvser eller prutter, men det kommer nok ikke som en overraskelse!

Den kendte lyd af en bøvs kommer af de vibrationer, der sker, når et overtryk af luft bevæger sig igennem kroppen mellem mavesækken og spiserøret. 

Vi er nok alle sammen blevet overrasket af luft i maven og som følge deraf en uvelkommen bøvs på det helt forkerte tidspunkt! Vil du undgå det fremover, så kan du overveje at skære ned følgende ting: 

 

  • Kuldioxid fra sodavand og alkohol
  • Rygning
  • Spise mindre fedt
  • Spise langsommere og tygge din mad grundigt, da du indånder ekstra meget luft, når du spiser. 

 

 

 

Hvorfor bøvser man

 

Hvorfor snorker man

Hvorfor snorker man?

ZZZZzzzzzz!

Det kan være noget så frustrerende, hvis din partner snorker, så snart de er faldet i søvn - næsten ligegyldigt om det er højlydt eller ej. Men hvorfor snorker vi?

Snorken er en lyd, der bliver skabt af vibrationer, som opstår i det bløde væv i svælget. Hvis dit svælg er for snævert, vil der opstå hvirvelstrømninger i den luftstrøm, der passerer, og det vil skabe vibrationerne i vævet - og dertil også lyden.  

Hvordan stopper man med at snorke?

Snorken bliver forværret af f.eks. alkohol, rygning, fedme og sovemedicin, da din krop slapper mere af og vævet i dit svælg bliver irriteret. Luften har derfor sværere ved at passerer, og vibrationerne bliver dermed forstærket. Du kan derfor prøve at mindske dit snorkeproblem ved at skære ned på ovenstående. 

 

Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Få bugt med sure fødder!

Få bugt med sure fødder!

Vi giver dig her 6 gode råd til, hvordan du fremover kan undgå den grimme lugt, der sætter sig i dine fødder, sokker og sko. 

Får du nok søvn?

Får du nok søvn?

 

Søvn er en naturlig del af vores hverdag, men får du nok af den? Manglende søvn kan have store konsekvenser for dit helbred. Læs her hvorfor, og hvilken søvntype du selv er. 
Sådan rengøre du din skraber

Sådan rengør du din skraber

Rengøring af din barberskraber bør være en essentiel del af din barberingsrutine - og der er faktisk ikke så svært. Læs vores do's and don'ts lige her!