Artikel af Mie Møller

27. november 2020

Læsetid: 5 min.

Historien om julemanden og hans oprindelse

Barberskabet - hverdagsprodukter til mænd

 

Her hos Barberskabet får vi mange spørgsmål om skæg og skægpleje samt julegaver til manden med skæg. Derfor vil vi her op til jul sætte fokus på oprindelsen bag et af de mest kendte mænd med skæg verden over: nemlig julemanden! Kært barn har mange navne, og her vil vi fortælle om, hvordan julemanden blev kendt som Santa Claus.

Julemandens oprindelse

Julemandens oprindelse kan spores helt tilbage til biskoppen Sankt Nikolaus, som menes at være født nær Myra, som i dag ligger inden for Tyrkiets grænser, men dengang var under græsk territorium. Myterne omkring denne gavmilde mand lyder på, at han gav al den rigdom, han havde arvet fra sine velhavende forældre, som døde som resultat af en epidemi. Han var kendt som en generøs mand, som viste stort samfundssind over for især børn og sømænd.

 

Julemanden og julegavens historie

Sankt Nikolaus døde den 6. december omkring år 343, og hans dødsdag fejres stadig flere steder i verden ved blandt andet at give børn gaver fra en hemmelig afsender. Denne tradition stammer sandsynligvis fra legenden om, hvordan han reddede tre fattige søstre fra at blive solgt til slaveri eller prostitution af deres far, da Sankt Nikolaus skaffede søstrene medgift, som typisk består af en pengepulje eller anden rigdom, så pigerne kunne lade sig gifte. Normen i samfundet var nemlig, at brudens forældre skulle give et tilskud til brudeparret, hvilket kunne være en stor byrde for fattige familier med pigebørn. Sankt Nikolaus forærede dem denne medgift ved at smide en lille pose med guld ind gennem vinduet i løbet af natten.
I andre versioner af denne legende kom Sankt Nikolaus igen tre nætter i træk, hvor han smed tre poser med guld ind ad vinduet samtidig, eller at han kom med én pose hver gang en af søstrene nåede den rette alder. Faren til søstrene ville se hvem den gavmilde donor var, og i en version af legenden fandt Sankt Nikolaus ud af, at faren lå på lur, så han smed i stedet posen med guld gennem skorstenen. I en anden version af legenden havde en af søstrene hængt sine strømper til tørre, og posen med guld faldt derfor derned i.

Fra biskop til julemand

Omkring renæssancen var Sankt Nikolaus en af de mest populære helgener i Europa, og i dag dyrkes han primært i ortodokse og katolske lande. Især i Holland er han populær under navnet Sinterklaas, og her hænger myten sammen med, at han havde en ledsager (Krampus eller Belsnickel), som straffer, skræmmer eller lægger kul i julesokkerne hos de uartige børn. Da Holland var omkring 1600-tallets begyndelse den mest moderne nation i Europa, og var typisk sømænd, købmænd og kolonisatorer. Da hollænderne i 1624 slog koloni  (Ny Holland) i hvad der svarer til Manhattan eller New York City, tog de traditionen om Sinterklaas med sig, som så senere blev til Santa Claus, det engelske navn for julemanden. 


Historien om julemanden - Sinterklaas
New York Public Library

Historien om julemanden Sinterklaas i populærkulturen

Sinterklaas gjorde indryk i populærkulturen i 1700-tallet, da en avis i New York i 1773 og 1774 rapporterede om, hvordan hollandske familier samlede sig for at fejre ham. Som mange andre helgener, blev også Sinterklaas afbildet med en høj biskophat, og på mange tidlige malerier og tegninger er denne rød, og man mener derfor, at traditionen om den røde nissehue måske startede her.

 

Giv en julegave med en prøvepakke på barbering til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Myter om akne, svedlugt og hygiejne

Myter om akne, svedlugt og hygiejne

Vidste du, at vask af ansigtet kan gøre din hud værre, og at sved faktisk slet ikke lugter? Vi har her samlet en række hyppigt fortalte myter, som faktisk ikke helt er, som de fortælles.

Hvordan og ved hvilken temperatur bør man vaske undertøj?

Hvordan og ved hvilken temperatur bør man vaske undertøj?

Lave temperaturer er langt hen ad vejen faktisk også rigeligt - også selvom du måske har hørt, at bakterier kun dræbes ved kogevask. Det handler i højere grad om materialet, vaskemidlet og brugen af undertøjet.

Hvad er Grafentech-boxershorts, og hvad gør dem unikke?

Hvad er Grafen?

Grafentech-boxershorts er svedtransporterende, har antibakterielle egenskaber og er ekstremt bløde. Disse egenskaber opnås, da vores boxershorts består af de revolutionerende materialer grafen og modal.