Artikel af Mie Møller

19. november 2020

Læsetid: 4 min.

Hvordan bør man vaske sit undertøj?

Grafentech-boxershorts

 Ofte vil vaskemærket i dit undertøj påstå, at dine boxershorts eller dine bomuldstrusser kun må vaskes ved 30 grader. De lavere temperaturer er langt hen ad vejen faktisk også rigeligt - også selvom du måske har hørt, at bakterier kun dræbes ved kogevask. I realiteten handler det dog faktisk i højere grad om materialet, vaskemidlet og brugen af undertøjet end om vasketemperaturen er oppe omkring kogepunktet.


Skal undertøj kogevaskes?

Kogevask af undertøj

Kogevask er et hyppigt debatteret emne, da tommel-fingerreglen er, at bakterier dræbes ved koge-temperatur. Det er for sin vis også rigtigt, men ligesom med almindelig håndsæbe, så handler det i ligeså høj grad om at fjerne bakterierne fra stoffet. Vaskemaskiner og vaskemidler er efterhånden så avancerede, at kogevask helt er unødvendigt i hverdagen, når det kommer til undertøjsvask, medmindre undertøjet har været i kontakt med “sygdom”, såsom eksempelvis diarré. 

Kogevask kan slide meget på materialet, også selvom vaskemærket siger, at det kan vaskes ved 60 grader. Urin, sved og udflåd kan sagtens fjernes ved lavere temperaturer, også lavere end 60 grader. Læs meget mere om betydningen af dine vaskemærker her!

Valg af vaskemiddel

En måde at kompensere for lavere vasketemperaturer er at vælge et vaskemiddel, som komplementerer vasketemperaturen. Vaskemiddel til kold vask er eksempelvis mere effektivt i selve den kemiske renselsesproces, da rengøringen som sådan ikke primært afhænger af temperaturen. Så selvom snavs ikke bliver fuldkommen fjernet af vandets temperatur ved kold vask eller vask på 30-40 grader, så er der en række enzymer i vaskemidlet, som klarer det.

Vigtighed af materiale

De fleste typer undertøj såsom bomuldsunderbukser, bambusunderbukser, modalunderbukser og andre (semi)syntetiske materialer kan sagtens klare at blive vasket ved 60 grader. Ved mere delikate materialer, såsom eksempelvis silke eller uld, bør du dog respektere vaskemærkerne og vaske ved kold vask og med et vaskemiddel, der passer til. Almindelige materialer kan dog sagtens vaskes ved 30-40 grader, såfremt det som nævnt ikke har været i kontakt med sygdom eller andet bakteriefremmende. Grunden til at undertøj af bomuld, modal eller bambus mærkes med 30 eller 40 grader er også for at undgå slid og farveafsmitning. Du kan derfor med stor fordel overveje at skifte bomulds-underbukserne ud med et andet materiale, såsom undertøj af bambus eller modal, da disse materialer generelt er bedre til at opretholde materialets egenskaber såsom elasticitet, pasform, blødhed og væskeabsorbering, vask efter vask.

 


Modal, bambus eller bomuld?

 

Hvornår skal undertøj udskiftes?

Hvor ofte bør man kassere sit undertøj?

Hvor ofte du bør udskifte eller kassere underbukser afhænger af en længere række faktorer, men en god tommelfingerregel er, at du bør udskifte et par under-bukser efter ca. ét års hyppig brug. Du bør dog overveje følgende: 

Materialet: Semisyntetiske materialer vil ofte holde i længere tid end bomuld, og mange materialer har anti-bakterielle egenskaber, så bakterier ikke ophober sig i materialet i samme grad.

Brugen: Bruger du underbukserne til at træne i? Så bør de udskiftes hyppigere. Det skyldes, at bakterier lever i bedste velgående i fugtige og varme miljøer, hvilket også er grunden til, at dit sportstøj lugter fælt - det er nemlig ikke sveden i sin rene form, der lugter. Så her bør du enten vaske ved højere temperaturer eller med lidt mere kradse vaskemidler og dermed slide mere på undertøjet, eller blot udskifte det lidt oftere end dit hverdagsundertøj. 


Hvordan passer man så bedst muligt på sit undertøj?

Et par gode regler at følge, hvis du vil have dine yndlingsunderbukser til at holde lidt længere, er følgende:

Guide: hvilken type undertøj bør du vælge?

Vend undertøjet på vrangen, når du vasker: Dette har dog lidt større effekt ved vask af boxershorts end ved vask af g-strenge. Vask eventuelt med skånevask for at undgå for meget friktion mellem dit undertøj og andre mere hårdføre materialer. 

Vask dit undertøj separat: Eller vask undertøjet sammen med tøj af samme materiale, igen for at undgå unødvendig friktion, slid eller fnuller. 

Lad undertøjet lufttørre: Dit undertøj vil takke dig, hvis du skåner det for en tur i tørretumbleren. Desuden er en lang række semisyntetiske materialer hurtigtørrende og vil ved lufttørring være klar til at tage på efter bare et par timer på tørrestativet.  

Opdel undertøj efter formål: De boxershorts, som du bruger til at træne i, kan du med fordel vaske separat ved højere temperaturer.

 

Prøv vores Grafentech-boxershorts allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-.  

 - Hurtigtørrende og væskeabsorberende 
- Antibakterielt indlæg af Grafen
-  Slidstærke og ekstremt bløde
- Holder farve og pasform
- Uden generende sømme

 
Relaterede artikler
Lugtfri og pletafvisende T-shirt

Hvad gør Barberskabets T-shirt unik?

Vores helt nye og innovative T-shirt, som besidder en række egenskaber og kvaliteter, gør det til den perfekte T-shirt - både til hverdagsbrug og ud fra en miljømæssig og socialt ansvarlig vinkel. Læs mere her!

Er modal det bedre alternativ til bomuld?

Er modal det bedre alternativ til bomuld?

 Vi giver dig her en række grunde til, at du skal kigge efter materialet modal i stoffet, når du køber tøj og andre tekstilprodukter.

Allergi og ødelagt tøj af vask

Allergi og ødelagt tøj af vask

Vidste du, at der ikke er lovkrav om indholdsdeklaration på vaskemiddel, selvom 4% af danskere har parfumeallergi?
Bliv god til at gennemskue dine produkter og deres virkning lige her.