Artikel af Mie Møller 

 1. september 2020 

 Læsetid: 5 min.

Allergi og ødelagt tøj

Hvad skal du gå efter, når du vasker tøj?

Grafentech-boxershorts for højeste komfort og hygiejne

 

At gennemskue produktet - både indhold og virkning

Tøjvask i sig selv kan være lidt af en jungle at navigere rundt i, da vaskemærker ofte opfordrer til vidt forskellige temperaturer, tørremetoder og antal omdrejninger. Vask ved for høj temperatur kan gå ud over fibrene i stoffet, hvorimod vask ved for lave temperaturer ikke fjerner nødvendige pletter og bakterier.

Et andet aspekt er, at mærkning af vaskemidler ofte kan være vildledende, da der modsat mange andre typer produkter ikke er lovkrav om en fuld indholdsdeklaration på selve vaskemidlet. At et produkt er svanemærket betyder ikke, at det er parfume- og parabenefrit, og at et produkt er neutralt betyder ikke, at det er fri for krasse tilsætningsstoffer og enzymer. Ifølge Astma-Allergi Danmark har 4% af danskerne parfumeallergi, og mange med følsom hud oplever ud over det også problemer med visse produkter, herunder vaskemidler. 

Undgå parfume ved tøjvask


Parfume

Parfumeallergi eller overfølsomhed er en kontakt-allergi og viser sig oftest ved kløe og rødme i det område, som har været i kontakt med parfume. Mange tror fejlagtigt, at man ved at bruge produkter med naturlige duftstoffer slipper for en reaktion, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet. Dog kan man ofte sagtens bruge parfumeret sæbe eller sprøjte lidt parfume på tøjet uden reaktion, da dette kun kortvarigt og minimalt kommer i kontakt med huden.

Er skyllemiddel nødvendigt?

Mange mennesker med følsom hud oplever også reaktioner over for meget krasse vaskemidler eller skyllemidler. Enzymerne i vaskemiddel har til formål at opløse fedt og dræbe bakterier, og ofte er der flere tilføjede enzymer i vaskemiddel til koldt vand, da kold vask i sig selv ikke opløser fedt og ikke dræber bakterier lige så effektivt som varm vask.

Skyllemiddel er også meget hårdt for huden, da det ofte er ekstra parfumeret sammenlignet med vaskemiddel. Samtidig er skyllemiddel ikke så skånsomt for miljøet, og det anbefales kun at anvende skyllemiddel til syntetiske materialer, hvis overhovedet.


Undgå parfume, parabener og overflødige tilsætningsstoffer

Det kan være svært at gennemskue hvilke produkter, der indeholder hvad, da de forskellige, officielle mærkninger ikke betyder, at produktet er 100% frit for eventuelle duftstoffer eller lignende. 

Vi giver dig her en række tips til at undgå unødvendige tilsatte stoffer i din vask:

1. Gå eksplicit efter neutrale og parfumefrie produkter til følsom hud

At et produkt er svanemærket, skånsomt eller ser mildt ud på indpakningen betyder ikke, at det er fri for parfume. Naturlige duftstoffer kan også give allergi, så dette er ikke nødvendigvis en indikator på, at produktet er skånsomt.

 

2. Brug dine sanser og sunde fornuft

Et produkt, som dufter syntetisk eller parfumeret, er farvet eller på anden måde fremstår fabrikeret er sandsynligvis ikke det mest skånsomme. Selvom produktet måske udadtil lyder eller ser meget skånsomt ud, så er det i sidste ende indholdets kemiske sammensætning, der er det afgørende. Som nævnt er der lovmæssigt ikke krav til, at produktet indholdsdeklaration fremgår på indpakning, så man kan være nødt til at checke indholdsdeklarationen på fabrikantens hjemmeside.

 

3. Dosér korrekt

Det er vigtigt, at du ikke tilfører for meget vaskepulver eller vaskemiddel, når du vasker, da du dermed ikke garanteres, at det vaskes helt ud af tekstilerne. Hårdheden af vandet i din kommune er også afgørende for, hvor meget vaskemiddel du bør anvende pr. kg. tøj. Du kan med fordel give tøjet en manuel gennemskylning, gerne i hånden, når vasken er færdig.

 

4. Undgå skyllemiddel

Skyllemiddel har til formål at gøre tøjet blødt og give det en behagelig duft. Til gengæld er skyllemiddel hårdt mod både hud og miljø, og der er mange andre måder at opnå blødt og friskt tøj. Når du vasker med skyllemiddel, så sætter de skadelige stoffer sig i selve fibrene i stoffet og er derfor i kontakt med huden hele dagen. Hvis du derimod sprøjter lidt parfume på tøjet, så vil duftstofferne i stedet lægge sig på fibrene, så du undgår konstant kontakt med huden. I forhold til at få blødt tøj efter vask, så kan anbefales, at du i stedet tjekker vandets hårdhed, da vask ved lav vandhårdhed kan give blødere tøj, når det er tørt. Hårdheden af vandet er en betegnelse for indholdet af calcium og magnesium i vandet, og blødt vand kræver langt mindre sæbe end hårdt vand. Visse materialer bliver mere stive i det end andre. Hos Barberskabet bruger vi basismaterialet modal, som udvindes af bøgetræer og holder blødhed, elasticitet, farve og pasform, vask efter vask. 

 

5. Hav selve maskinen og dens brugere i mente

Husk, at selvom du måske ikke selv vasker med hårde vaskemidler, så hober det sig op og sætter sig i maskinen. Så hvis vasken før din har haft ekstra vaskemiddel i, så kan det sætte sig i dit tøj. Har I vaskeri i din bygning, kan det derfor betale sig at have en neutral vaskemaskine. Alternativt kan du skylle tøjet igennem efter vask i maskinen for at fjerne overflødigt vaskemiddel. 

 

Prøv vores Grafentech-boxershorts allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - Hurtigtørrende og væskeabsorberende
- Antibakterielt indlæg af Grafen
- Slidstærke
- Ekstremt bløde
- Holder farve og pasform 
- Uden generende sømme 

 
Relaterede artikler
Hvad er Grafentech?

Hvad gør Grafentech-boxershorts unikke?

Vi giver dig her en fuld forklaring på hvorfor du bør udskifte dine bomuldsunderbukser med Grafentech-boxershorts.

Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Vi er dykket ned i historien bag barbering helt tilbage fra det gamle Egypten og Alexander den store.

Barbering morgen eller aften?

Hvornår på dagen skal du barbere dig?

Du har din helt egen barberingsrutine - men bør du egentlig barbere dig morgen eller aften for det bedste resultat?