Artikel af Mie Møller

23. december 2020

Læsetid: 5 min.

Hvad er grafen, og hvorfor er det fremtidens materiale?

Grafen

Grafen er lidt af et vidundermateriale, som først for nyligt er blevet inkorporeret i tekstiler. Det har mange utrolige egenskaber, som gør det til et fantastisk materiale, men da det er et relativt nyopdaget materiale, så testes og forskes der fortsat i dets alsidige anvendelighed. 

Verdens tyndeste, men stærkeste, materiale

Grafen er verdens tyndeste materiale, da det består af kulstofatomer i ét lag. Du ville derfor skulle placere 300.000 flager grafen ovenpå hinanden, for at det ville få samme tykkelse som ét stykke papir! Udover det er grafen et ekstremt stærkt materiale, flere hundrede gange stærkere end stål.

Grafentech-boxershorts: boxershort med Grafen og Modal

Effektiv varme- og væskefordeler 

Det er bevist, at grafen er en endnu bedre varmeleder end kobber. Flere eksperimenter peger faktisk på, at grafen teoretisk set har ubegrænset potentiale for at lede varme via konduktion. Derudover er den sekskantede opbygning af grafen en effektiv væskefordeler, og kombineret med det hurtigtørrende modal, som er basismaterialet i vores grafentech-boxershorts, vil al væske og fugt lynhurtigt fordampe.

Fleksibelt materiale

Grafen blev for første gang isoleret ved, at man med tape og et stykke grafit forsøgte at trække et enkelt lag carbonatomer af grafitten, og dermed isolere grafen i sig selv. 

Selvom grafit er et forholdsvis hårdt materiale, så er grafen faktisk ekstremt fleksibelt, og derfor kan det let anvendes på mange forskellige måder.


Hvor bruges grafen ellers?

Grafen er endnu så nyopdaget et materiale, at man fortsat tester dets anvendelighed i flere forskellige sammenhænge. 


Beskyttende beklædning

Grafens stærke egenskaber gør, at man forsøger at lave skudsikre veste i form af relativt almindeligt tøj, da det er dobbelt så velfungerende som det materiale, som bruges i skrivende stund. Denne stærke egenskab gør også, at man nu producerer hjelme til blandt andre motorcyklister med grafen. Udover den øgede beskyttelse fra grafenen, så øges komforten også, da hjelmen bliver en hel del lettere og mere varmeregulerende. 


Smart-clothing 

Det forventes, at grafen vil revolutionere stort set alle industrier, både i form af produktionsmetoder, men også de endelige produkter. I tøjindustrien forsøger man at inkorporere grafen i tøjet for at opnå egenskaber såsom kemikaliesensorer, temperatursensorer og elektriske sensorer. Udover dette har grafen i tøj vist sig at afværge myg, som for det første ikke kan trænge gennem materialet i tør tilstand, men heller ikke bliver tiltrukket på samme måde, hvis man er iklædt tøj med grafen. 


Skitøj og sportstøj

Grafen ses i stigende grad i sports- og skitøj grundet dets varmeledende- og antibakterielle egenskaber. Grafen virker nærmest som en radiator, når det inkorporeres i skitøj. Det leder og holder effektivt på varmen, men samtidig transporterer det effektivt sved og fugt væk fra kroppen. Den væsketransporterende egenskab gavner også i sportstøj, især kombineret med det faktum, at bakterier ikke kan vokse på grafen. Bakterier foretrækker varme og fugtige miljøer, og derfor kommer dit normale syntetiske sportstøj også lynhurtigt til at lugte, da bakterier stortrives her. Prøvepakke på Grafentech-boxershorts

Fremtidens materiale

Da grafen stadig er et relativt nyopdaget fænomen, så er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad materialet kan bruges til. Opdagelsen af grafen i 2004 gjorde, at de to forskere Andre Geim og Konstantin Novoselov i 2010 fik Nobelprisen i fysik, da man før kun havde beskæftiget sig med grafen teoretisk og man ikke mente, at det var et stabilt materiale. Metoden de to forskere benyttede var den tidligere beskrevne lavpraktiske metode med tape. Når grafen er blevet isoleret og er stabilt, så er det et materiale med noget meget brugbare egenskaber. Siden er det kun gået én vej med innovationen på dette område, og grafen er helt sikkert fremtidens materiale.

Hos Barberskabet har vi valgt som de første at inkorporere grafen i vores Grafentech-boxershorts, som du kan læse mere om lige her.


Prøv vores Grafentech-boxershorts allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-.  

 - Hurtigtørrende og væskeabsorberende 
- Antibakterielt indlæg af Grafen
-  Slidstærke og ekstremt bløde
- Holder farve og pasform
- Uden generende sømme

 
Relaterede artikler
Hvad er grafentech-boxershorts

Hvad gør Grafentech-boxershorts unikke?

Vi giver dig her en fuld forklaring på hvorfor du bør udskifte dine bomuldsunderbukser med Grafentech-boxershorts.

Hvornår skal undertøj udskiftes?

Hvornår skal undertøj udskiftes?

1/4 danske mænd skifter ikke underbukser hver dag, og bruger dem til de er hullede og fyldt med bakterier. Læs her hvor ofte og hvornår du skal udskifte dine underbukser.

Hvad udgør en god barberskraber?

Hvad udgør en god barberskraber?

Du bør tage højde for i hvert fald 10 forskellige ting, når du køber din skraber! Læs her, hvad du skal holde øje med.