Artikel af Emilie Lohals
28. oktober 2021
Læsetid: 4 min.
Hvorfor holder vi halloween?
Halloween er efterhånden blevet et kendt fænomen i Danmark, som bliver fejret hvert år af mange i slutningen af oktober måned. Det er ofte en højtid, der er fyldt med skægge traditioner, (u)hygge, fest, slik og ballade. Men hvorfor er det egentligt, at vi fejrer halloween - og hvorfor har man ikke altid fejret halloween i Danmark?
Hvad betyder 'halloween'?
Hvorfor kalder vi egentlig halloween for halloween?
Det vi i dag kender som dagen for halloween, d. 31. oktober hvert år, kaldes også for allehelgensaften, som på engelsk hedder ''All Hallows Eve''. Det er her ordet 'halloween' har sine rødder.
Allehelgensdag er en dag til minde for de døde, som både gælder de personer, man selv har mistet hver især, men også for alle dem, der i generationer har ført den kristne tro videre. På denne dag besøgte man i traditionens tro kirkegårdene og satte lys og mad ved gravstederne, da man troede på, at de døde genopstod denne dag.
Hvad er halloween?
Man siger faktisk, at halloween er en betegnelse for en overgangsfest mellem sommer og vinter. Man takker for den sommer og høst, der er gået i vinterhi, og det gør man vel at mærke ved at holde en efterårsfest. Det er også derfor, at Halloween ligger i slutningen af oktober måned. Til festen er der en stærk tradition for at hædre temaerne død og genfødsel.
Halloween er spækket med overtro omkring de døde. Man troede nemlig engang på, at de døde genopstod fra deres grave på allehelgensdag og skulle gå rundt blandt de dødelige og slutte af i dødsriget. Dette var årsagen til, at man som dødelig klædte sig uhyggeligt ud, så de genopståede ikke kunne skelne mellem sig selv og de dødelige - og dermed gjorde de dig heller ikke fortræd. Det var også grunden til, at man satte mad på deres gravsteder, for så tænkte man, at de ikke ville forlade dem. Det samme gjorde sig gældende hjemme hos folk, hvor man havde mad stående klar, som man kunne tilbyde de døde og dermed ''skræmme'' dem væk. Det er også her den gode sliktradition, vi kender i dag, stammer fra!
Halloweens historie
Hvor stammer halloweentraditionen fra?
Halloweentraditionen kunne man fristes til at tro var af amerikansk afstamning, men faktisk så stammer den fra irske og britiske indvandrere, der kom til USA tilbage i midten af 1800-tallet.
Disse indvandrere tog en oldgammel hedensk og kristen tradition omkring død og genfødsel med sig til Amerika, hvor den stadig bliver fulgt den dag i dag.
Efterhånden som halloweentraditionen har udbredt og udviklet sig i USA, Mexico og Europa, virker det til, at traditionen ender med at blive kendt og fejret globalt rundt om i hele verden.
Hvornår kom halloween til Danmark?
Halloween har ikke altid være en tradition i Europa, og specielt ikke i Danmark. Den type af halloweenfejring, som vi kender i dag, den såkaldte ''moderne halloween'', stammer fra kun ca. 150 år tilbage - og traditionen får stadig nye kendetegn hvert år.
Dog kom halloween rigtigt først til Danmark og resten af Norden omkring år 2000. Her blev bl.a. Harry Potter-serien også introduceret, hvis historie har mange ligheder med halloweentraditionen, så det formodes, at denne har været medvirkende til fremme halloweens popularitet herhjemme.
Halloweens traditioner
Der følger mange moderne og (u)hyggelige traditioner med den moderne halloween, hvilket måske også er én af grundene til, at højtiden er blevet så populær i Danmark også.
Slik eller ballade, hvor man går fra dør til dør og ''truer'' med at lave ballade, hvis man ikke får slik, var en tradition, som de danske familier hurtigt tog til sig.
Temaerne og udklædningen er stadig også en populær del af Halloween. Temaet er uhygge og død, hvilket afspejler sig i udklædningen, hvor det handler om at klæde sig ud som ligene af de afdøde, man før i tiden plejede at mindes på denne dag. Det er derfor, at specielt zombier og mumier er en populær udklædning til den årlige halloween.
Halloweenudklædning
Dog er der ikke de store grænser for, hvad du kan klæde dig ud som til Halloween - bare du inddrager døden og uhyggen. Du kan være skrækkelige Frankenstein, blodige Dracula eller måske bare forestille liget af en afdød.
Såfremt du mangler inspiration til en simpel udklædning til weekendens halloweenfest, så kunne vi foreslå en uhyggelig, drabelig John Travolta eller James Dean. Selvfølgelig ved brug af den ikoniske hvide T-shirt.
Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-.
- 5 skarpe skær
- Praktisk rejseetui af silikone
- Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding
Relaterede artikler