Artikel af Mie Møller

4. december 2020

Læsetid: 6 min.

Sådan handler du sikkert på internettet

Sådan handler du sikkert på internettet

 

Onlinehandel, især i forbindelse med julegaveindkøb, har været i stor stigning i en del år, og det forventes, at vi efter et turbulent år 2020 også kan forvente at klare de fleste af vores julegaveindkøb online. Vi gennemgår her, hvad du kan forvente af internethandel i fremtiden, og hvordan du sikkert navigerer rundt på internettet!

 Internethandel i Danmark

Internethandel i Danmark

Ifølge Deloitte, så skyldes den store popularitet, at vi danske forbrugere er begyndt at gå mere op i bekvemmeligheden end udelukkende prisen. Derudover kan man sammenligne det lidt med Alibabas onlineeventyr efter SARS-udbruddet i 2003, og da Corona nok ikke bliver den sidste epidemi, så kan vi sandsynligvis forvente at flere og flere af vores dagligvareindkøb kan klares via nettet. Derfor hopper flere og flere virksomheder med på bølgen, og da man som både kunde og virksomhed ikke er begrænset af sin geografiske lokation, så må man altså konkurrere på nogle andre parametre såsom loyalitetsprogrammer, service og synlighed på nettet. Derudover kommer flere og flere fra den ældre generation på nettet, og for netop det segment er internethandel en ideel løsning: Det kan gøres uden at skulle slæbe på tunge poser uden at blive udsat for smitte, og så har man et meget bredere udvalg, da man kan handle fra alle mulige virksomheder uden at være afhængig af, at de er placeret i nærområdet. 

Hvilke gode tegn skal jeg kigge efter?

Betalingsmåde: Check om du kan betale med internationalt betalingskort (MasterCard, VISA mm.), hvor du skal angive kortnummer, udløbsdato og CVV-koden krypteret. Hvis du betaler med MobilePay eller Apple Pay gælder samme anbefalinger, såfremt du betaler til en virksomhed og har et af de førnævnte kort knyttet til. 

Totrins-godkendelse: Fra 2021 (mange har det allerede nu) vil du blive bedt om at godkende din handel på nettet med NemID eller med en kode, ligesom når du laver en større betaling i butikker (375 kr. i butikker og 225 kr. online). Her vil du blive bedt om at bruge NemID-app, NemID eller et kodeord samt en SMS-kode. Bliver dit kort misbrugt, vil du ikke hæfte for transaktioner, som ikke er godkendt med disse elementer. 

Hængelås: Kig efter en lille hængelås i browseren (det kan både være i adresselinjen eller nederst i browseren). Det indikerer, at dine betalingsoplysninger er krypterede, altså at oplysningerne ikke er tilgængelige for en tredjepart, her virksomheden - det vil derfor kun være tilgængeligt for dig og den betalingsproces, siden bruger.  

Http eller https: Du kan også checke, om siden står med ‘https’ i stedet for blot ‘http’. Hængelås og https indikerer, at der er oprettet en sikker forbindelse med SSL, så selv en hacker ikke ville kunne få adgang til dine data.  

E-mærket: Kig eventuelt efter e-mærket, hvis du er i tvivl: Vær dog opmærksom på, at e-mærket er en certificering, som virksomheden selv skal betale for at opnå, så at en virksomhed ikke er e-mærket er altså ikke lig med at virksomheden ikke er reel og transparent.

 

Hvad skal du styre udenom?

Check handelsbetingelserne: Selvom det kan virke uoverskueligt, så kan der være noget, der springer i øjnene, såsom binding på abonnementer eller lignende.

Kontaktmuligheder: Undersøg, om der er kontakt-muligheder på virksomheden. Ofte er det en god indikator, at der er et telefonnummer, man kan kontakte. Der skal også være en fysisk adresse, emailadresse og gerne et CVR-nummer.  

Leveringsmuligheder: Check om du kan se hvilket firma, virksomheden leverer pakken med.  

Fakturering og returret: Undersøg hvornår virksom-heden vil trække pengene samt hvilke regler de har for returnering og reklamation. Internethandel i Danmark

Internethandel indenfor EU

Det kan virke skræmmende at handle over internettet, især via en udenlandsk hjemmeside. Men faktisk kan du være forholdsvis tryg, hvis du handler inden for EU og kigger efter visse tegn. Ligesom der i Danmark fra senest 2021 skal være en form for sikker to-trinsgodkendelse ved e-handel, når du handler for en vist beløb, så vil dette også blive gældende i resten af EU. Du skal dog være opmærksom på, at dine rettigheder kun gælder, hvis pakken sendes fra et EU-land. Bare fordi virksomheden har hovedsæde i et EU-land eller har en webadresse, der ender på eksempelvis .dk, er det ikke sikkert, at pakken sendes fra et EU-land.  

En webshop kan ikke nægte at sælge en vare til dig, fordi du har en anden nationalitet. De kan heller ikke kræve, at du betaler en anden pris, fordi du er dansk. Dog er virksomheden ikke forpligtet til at levere pakken til dig, hvis du vil modtage den uden for deres leveringsområde. En del hjemmesider har derfor en hjemmeside til hvert land eller område, de opererer i. Dette er også i forhold til de aftaler, de har med leveringsfirmaer.  

Husk, at elektronik kan være en satsning at købe fra andre lande, da stikkontakter, tastaturer og lignende varierer fra land til land. Finder du dog alligevel en vare, som du vil købe fra et EU-land, så slipper du i de fleste tilfælde for at betale moms og told. Visse produkter, eksempelvis en række madvarer, kan der dog være afgifter på. 

 

 
Internethandel i Danmark - fortrydelsesret

Fortrydelsesret, returret, reklamation og refundering

Både i Danmark og EU har du 14 dages fortrydelsesret på langt de fleste produkter. Det gælder dog ikke billetter, mad, leje af diverse ting og speciallavede bestillinger. Desuden kan du ikke regne med, at du kan fortryde købet, hvis en forsegling er brudt. Du har ikke krav på at få dækket returfragten, men til gengæld har du 14 dage ekstra til at sørge for, at pakken sendes retur. Dvs., du skal oplyse tydeligt om, at du vil gøre brug af din reklamationsret inden for 14 dage og sende pakken retur, og derefter har du yderligere 14 dage til at returnere pakken, og du er ansvarlig for pakken indtil den er modtaget hos virksomheden. Disse yderligere 14 dage er også den tid, virksomheden har til at refundere beløbet efter, du har returneret pakken.
Hvis du kan dokumentere, at pakken er returneret, kan virksomheden tilbagebetale med det samme, men ellers vil du typisk blive refunderet, når pakken leveres retur. Vær dog opmærksom på, at der kan gå et par bankdage før beløbet er til rådighed på din konto.

Fordele og ulemper ved e-handel

 

Fordele

Bekvemmelighed, da du er som kunde ikke begrænset af åbningstider, geografisk lokation og at gå forgæves efter en vare, som viser sig at være udsolgt 

Det er meget lettere at sammenligne priser, så du ikke føler dig presset til at skulle købe det første og det bedste. Fortrydelsesret, som nævnt tidligere

Meget hurtig levering - ofte har du varen indenfor 1-2 dage efter bestilling 

Du skal ikke stå i kø eller have albuerne oppe, når der er tilbud - du skal bare nå at være aktiv på hjemmesiden, inden tilbuddet udløber 

Lettere adgang til service efter køb 

Du behøver ikke at skulle gå ned i butikken for at stille spørgsmål eller få hjælp til din vare, da langt de fleste virksomheder har en kundeserviceafdeling, en FAQ eller en anden måde at få svar på dine spørgsmål direkte fra sofaen

 

Ulemper

Du har selvfølgelig ikke den samme umiddelbare nydelse ved at kunne tage varen i brug lige efter, du har svinget kreditkortet 

 Du kan skulle betale for levering samt skulle hente varen på et posthus eller en pakkeboks 

 Du kan ikke prøve varen, inden du køber den 

 Det kan være svært at navigere mellem sikre og usikre sider. Læs afsnittet om, hvad du skal styre udenom for vejledning

 

Prøv vores Grafentech-boxershorts allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-.  

 - Hurtigtørrende og væskeabsorberende 
- Antibakterielt indlæg af Grafen
-  Slidstærke og ekstremt bløde
- Holder farve og pasform
- Uden generende sømme

 
Relaterede artikler

Hvad gør Grafentech-boxershorts unikke?

Vi giver dig her en fuld forklaring på hvorfor du bør udskifte dine bomuldsunderbukser med Grafentech-boxershorts.

Hvordan og ved hvilken temperatur bør man vaske undertøj?

Hvordan og ved hvilken temperatur bør man vaske undertøj?

Lave temperaturer er langt hen ad vejen faktisk også rigeligt - også selvom du måske har hørt, at bakterier kun dræbes ved kogevask. Det handler i højere grad om materialet, vaskemidlet og brugen af undertøjet.

7 måder du undgår slidt skæg vinteren igennem

7 måder du undgår slidt skæg vinteren igennem 

Vidste du, at nogle af de mest almindelige ingredienser i skægshampoo faktisk skader skægget? Vi giver dig her 7 metoder til at opnå og opretholde et sundt og velplejet skæg vintermånederne igennem.