Artikel af Mie Møller

20. november 2020

Læsetid: 5 min.

7 metoder til at undgå slidt skæg vinteren igennem 

Undgå tørt og slidt skæg om vinteren

 

Når de mørkere og koldere måneder nærmer sig, så er der masser af gode grunde til at gro skægget ud. Om sommeren kan et fuldskæg være varmt og kløende, men om vinteren kan det faktisk være en fordel, hvis du altså formår at passe ordentligt på skægget. Et vinterfuldskæg ser mere naturligt ud, da vi også typisk iklæder os tungere trøjer, jakker, huer og lignende. Desuden afskærmer et fuldskæg for den bidende kolde vind - og så vil et flot julemandsskæg helt sikkert også score dig nogle ekstra point i juletiden! 

Vi giver dig her 7 metoder til at opnå og opretholde et sundt og velplejet skæg vintermånederne igennem:

1. Barber dig om aftenen

Hvis du skal ud i frostvejr, så sørg for, at du ikke er helt nybarberet. Med barbering kommer typisk en grundig vask af ansigtet, og det fjerner hudens naturlige fedtlag. Desuden er huden lige efter barbering følsom, da du skraber noget død hud med og derfor efterlader et nyt, sårbart hudlag. Så ved at barbere dig om aftenen og lade huden hele natten over, vil du altså gøre både din hud og dine hårfollikler en tjeneste. Undgå også alt for varmt vand, da det også er med til at opløse det naturligt forekommende fedtlag, som skal beskytte hud og skæg. Vi har samlet en liste over fordele og ulemper ved at barbere sig henholdsvis morgen og aften lige her.

2. Vælg en sulfatfri shampoo

Man kan med fordel investere i en mild skægshampoo, og så kun bruge det, hvis skægget virker beskidt eller fedtet for at undgå at fjerne naturligt forekommende olie. Det kan være en fordel at vælge shampoo til skæg såvel som til hår uden sodium lauret sulfat (SLES) og sodium lauryl sulfat (SLS). 

Disse er afspændingsmidler, der danner skum i shampoo, sæbe og tandpasta. Ud over at give den rene fornemmelse, som skum giver, så har det også til formål at opløse fedt og snavs. Disse sulfater har dog også tendens til at udtørre både hud, hår og hårsæk, da det vasker hårets naturlige proteiner ud. Disse sulfater kan også irritere huden, virke allergifremkaldende, og i værste tilfælde kan det give øjenskader og hårtab. Hvis du har krøllet hår, vil sulfater også medvirke til at gøre det kruset og tørt. Sulfatfrie produkter er desuden også mere skånsomme over for miljøet.  

Læs flere tips til hårvask og hårprodukter her. 
Gå efter sulfatfri shampoo


Undgå produkter med langkædede alkoholer


3. Undgå produkter med kortkædede alkoholer

Det er nok ikke noget, du tænker over til hverdag, men de fleste plejeprodukter til hår og skæg indeholder faktisk flere forskellige alkoholer. Nogle er gode for håret, da de holder håret hydreret og blødt, og disse vil typisk være fedtalkoholer. De skadelige alkoholer vil derimod udtørre håret og har reelt set ikke de store positive funktioner ud over at få håret til at tørre lidt hurtigere. Her bør du undgå ethanol, alcohol denat, SD alcohol og methanol.

4. Hold på fugten med olier

En god skægolie er også essentielt om vinteren, og du vil sandsynligvis også opleve, at skægget trækker mere olie til sig om vinteren end om sommeren. Skægget kan også være mere tilbøjeligt til at knække og spalte ved kolde temperaturer og en skægolie vil modvirke dette, da det gør hårene mere fleksible og medgørlige.


5. Vær forsigtig med håndklædet

Sørg for at tørre skægget forsigtigt for at undgå, at det knækker. Du behøver ikke gnubbe skægget - det tørrer det nemlig ikke hurtigere af! Dup skægget, og lad det derefter tørre naturligt.

Bevar fugten i skægget i frostvejr

6. Kig på vandprocenten i dine produkter

Mange produkter til barbering, såsom aftershave, lotion og lignende, er vandbaserede, og har slet ikke et højt nok indhold af fedtstof til at beskytte mod kulden. Lav temperatur og tørt indeklima giver både tør hud og tørt skæg.

 

7. Afskærm skægget

Selvom du vil ligne en hårdfør viking, når du har frost eller sne siddende i skægget, så vil det altså ikke gøre dit skæg stort og beundringsværdigt på den lange bane, hvis du lader skægget fryse til. Ud over at det kan give frostskader, hvis dit skæg bliver decideret frossent, så kan det altså også få håret til at virke tørt og slidt - og det ønsker de færreste! Forsøg derfor at beklæde dit skæg med et jakkestykke, halstørklæde eller lign. i frostvejret.

Beskyt skægget med frost og kulde

 

Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Myter om akne, svedlugt og hygiejne

Myter om akne, svedlugt og hygiejne

Vidste du, at vask af ansigtet kan gøre din hud værre, og at sved faktisk slet ikke lugter? Vi har her samlet en række hyppigt fortalte myter, som faktisk ikke helt er, som de fortælles.

Hvilken skægtype og skægstil passer bedst til dit ansigt?

Hvilken skægtype og skægstil passer bedst til dit ansigt?

Ligesom visse frisurer komplementerer visse ansigtstyper bedre end andre, så kan nogle skægtyper også passe bedre end andre til netop dit ansigt. Hvilken skægtype passer dig?

Barbergel, barberskum, aftershave eller eau de toilette

Guide til komplementære barberingsprodukter

Barbergel, barberskum, aftershave eller eau de toilette - hvad er fordelene, ulemperne og nødvendigheden af komplementærprodukter?