Artikel af Emilie Lohals

25. juni 2021

Læsetid: 5 min.

Barbering af hovedet - sådan gør du!

Barbering af hovedet

Det skaldede look har været populært i lang tid, og folk vælger at bære det af mange forskellige årsager. Nogle finder det pænt og moderne, nogle finder det nemt og luftigt, imens andre finder det mere nødvendigt grundet uønsket hårtab eller lign. Fælles for dem alle er, at den skaldede frisure kræver god vedligeholdelse og en nænsom behandling, når det gælder barbering af den.
Barbering af hovedet

Hvorfor skaldet?

En stor del af Danmarks - og verdens - befolkning bærer det skaldede look med intet hår på hovedet. Der kan være forskellige årsager til dette, da nogle vælger det frivilligt, hvorimod andre føler sig mere tvungne til det. 

Den skaldede frisure har i mange år været en populær frisure, specielt for dem, som f.eks. hellere ønsker sig et stort fuldskæg i bunden af ansigtet. Derudover må det også siges at være den nemmeste frisure at bære rundt på, da der ingen hårprodukter, føntørring eller styling behøves - og det er smart! 

For andre derimod, og specielt for mænd, vælges det skaldede look måske mere grundet eksempelvis hårtab eller pletskaldethed.

Alle ovenstående årsager til en frisure uden hår på hovedet kræver én fælles form for vedligeholdelse: barbering af hovedbunden. 

Barbering af hovedet: Vigtige huskeregler 

Barbering af hovedet, og dermed hovedbundens relative store areal, deler mange ligheder med den klassiske skægbarbering. Det er vigtigt, at man tager sig god tid ude på badeværelset til sin barberingsrutine, ligesom at det er vigtigt, at man altid benytter rene, nye barberblade. Hovedbunden består dog, ligesom de intime områder på kroppen, af en mere følsom hud sammenlignet med ansigtet og benene eksempelvis. Derfor er en ekstra vigtig huskeregel, at man sørger for, at huden fugtiggøres både før og efter barberingen for at opretholde hudens naturlige fugtighed og mindske risikoen for rifter og sår. 

Nedenfor kommer her en guide til dig, som måske ønsker at afprøve den skaldede frisure, eller som ønsker tips og tricks til, hvordan du optimerer din nuværende barberingsrutine af hovedet:

Guide til barbering af hovedet

1. Find skraberen frem

Hvis det er første gang, at du skal barbere dit hår på hovedet af, anbefales det, at du benytter en trimmer til den lange del af håret. Når hårstråene så er trimmet så korte som muligt, skal du finde skraberen frem. 

Det anbefales ikke, at man bruger en elektrisk barbermaskine til at barbere sin hovedbund med. En barbermaskine er for hård mod hovedbundens bløde og sarte hud, og den ''flosser'' hårstråene, hvilket typisk kan lede til indgroede hår og irritation - og dette ville være rigtig ærgerligt at skulle døje med på toppen af hovedet! 

Det anbefales derimod at bruge en flerbladet skraber, der har god mellemrum mellem skærene for lettere rengøring og er smal i hovedet, så den kan komme forsigtigt rundt om hovedets eventuelle ujævne områder. 

Til dette vil vi anbefale vores grå, nyere blad med seks skær. Prøv det for kun 49 kr. her! Guide til barbering af hovedet

2. Forberedelse inden selve barberingen

Inden barberingen starter, er det vigtigt, at huden og håret er fugtet i varmt vand. Dette kan gøres enten ved at tage et varmt bad eller fugtiggøre et håndklæde og duppe det på hovedet. Fugten gør, at hudens porer åbner sig, og at huden bliver blødgjort, hvilket mindsker risikoen for irritationer og rifter undervejs. Ligeledes ville et bad fjerne resterende, løse hår fra hovedet, hvis du netop har trimmet dette. Det er tilmed en fordel at eksfoliere huden i badet med en scrub for at fjerne døde hudceller og snavs, der kan sidde i porerne, som også kan være med til at skabe irritation under barbering. Barberskum eller barbergel

3. Anvend barbergel

Inden barbering kan man med fordel benytte sig af en preshave for yderligere klargørelse af den følsomme hud på hovedet.

Dernæst skal der påføres en barberskum eller barbergel, så der bliver dannet et beskyttende lag mellem skraber og hud. Det er vigtigt, at huden ikke bliver direkte mødt af de skarpe blade, igen for at modvirke irritation, rifter og sår under barberingen. 

Vi hos Barberskabet anbefaler generelt at bruge en barbergel, når du skal vælge mellem komplementær-produkter til din barbering. Barbergel giver transparent beskyttelse, så du kan se, hvad du foretager dig, og dermed reduceres chancen for at skære sig, ligesom barbergel heller ikke klumper i mødet med vand modsat barberskum. 

4. Selve barberingen

Under selve barberingen er en af de vigtigste parametre, at du tager dig god tid. Det er næsten dømt til at gå galt, hvis skraberen skyndes henover huden, da dette kan risikere i, at du overser nogle spots på hovedet og skabelsen af efterfølgende gener. 

Det anbefales, at du først starter med toppen af hovedet, derefter siderne og til slut baghovedet. På denne måde er du sikker på at komme hele vejen rundt samt at de længere hår i siderne og i baghovedet når at blive yderligere fugtet undervejs.Undervejs er det derudover vigtigt, at du: 

  • Renser og skyller bladet efter hvert strøg! Et sløvt, tilstoppet blad vil skabe irritation og en ujævn barbering. 

  • Kører bladet langsomt henover huden, og færdiggøre ét område først, før du går videre til det næste. På denne måde er du sikker på, at du ikke misser et spot. 

  • Barbér i retningen med hårstråene for at undgå komplikationer.  

Sådan rengøre du din skraber

5. Skyl med vand 

Når din barbering er færdig, så skyl først hårresterne fra barberingen på din hovedbund væk med lunkent vand. Skyl dog derefter med koldt vand, da dette lukker porerne i huden. Dup efter med et helt rent håndklæde. 


6. Brug aftershave

Det er en god idé at afslutte sin barberingsrutine med en aftershave- eller balm for at efterbehandle huden. Brug dog ikke komplementærprodukter med sprit i, når det gælder hovedbunden! 

     God barbering! 


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 6 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Komplementærprodukter til barbering


Komplementærprodukter til barbering

Barbergel eller barberskum? Hvad er fordelene, ulemperne og ikke mindst nødvendigheden af komplementærprodukter?

Intimbarbering for mænd


Intimbarbering for mænd

Har du hørt om 'manscaping'?  Trends inden for den mandlige kropsbehåring er under konstant udvikling, og du kan læse mere om den aktuelle trend her.

Undgå skægpest, indgroede hår og skægpest


Undgå skægpest og indgroede hår 

Du har sikkert selv oplevet det. Det er frustrerende og irriterende, og de dukker op alle vegne og på dårlige tidspunkter. Læs her, hvordan du kan undgå det!