Artikel af Emilie Lohals

1. september 2021

Læsetid: 5 min.

Hvorfor får man høje tindinger? Og kan man forebygge dem?

Høje tindinger

Mange - og specielt mænd - oplever, at deres tindinger med årene stiger til vejrs. Hårgrænsen rykker sig, og tindingerne bliver højere og mere tydelige. For nogle er dette ikke et problem, men for andre kan det have en indvirkning på selvtilliden, især hvis hårtabet begynder i en ung alder. 

Men hvorfor får de fleste egentlig høje tindinger? Og er der noget, man selv kan gøre for at forebygge det? 


Hvad er høje tindinger?

''Høje tindinger'' er en betegnelse for, når du begynder at tabe håret ved dine tindinger. Det er begyndelsen på et hårtab, der i starten vil give din hårgrænse over panden en V-form, men som efterhånden, når håret forsvinder yderligere, vil danne en M-form eller en ''måge-form''. Der vil sidde hår bag på, oven på og på siden af hovedet, hvor der derimod intet eller meget lidt hår vil være ved tindingerne. Hvorfor man høje tindinger?

Dét at få høje tindinger er et tegn på påbegyndende hårtab. Hårtab er en meget naturlig og ufarlig tendens, som langt de fleste mennesker oplever på et tidspunkt i livet. Det er dog mest mænd, der oplever hårtab ved tindingerne, da hårtab i de fleste tilfælde skyldes en form for allergi for det mandlige kønshormon; testosteron. Denne type af allergi i hovedbunden er genetisk bestemt, og det er den absolut mest hyppige årsag til hårtab. På lægefagligt sprog hedder lidelsen ''alopecia androgenetica'', og den er ikke farlig. 

Der findes dog også en række andre faktorer, der kan være årsag til hårtab:
 

 • Arveligt hårtab
  Hårtab kan være arveligt bestemt og af samme årsag svært at behandle.

 • Stress
  Stress kan også være medvirkende til hårtab eller pletskaldethed, som dog med tiden højst sandsynligt vil forsvinde igen. 

 • Dårlig kost
  Hvis din krop mangler former for næring og en sund balance, kan det påvirke din hårvækst. 

 • Hormonelle årsager 
  Hårtab kan også forekomme af hormonelle år-sager, som eksempelvis under en graviditet. Her vil hårtabet også stoppe igen med tiden. 

 • Infektioner
  Visse infektioner kan også være skyld i hårtab. Det kan eksempelvis være en svampe-infektion i hovedbunden, eksem/skæl i hovedbunden eller andre hudsygdomme.

 • Medicin
  I sjældnere tilfælde kan medicin også være årsag til hårtab. 
Hvorfor får man høje tindinger?

Høje tindinger hos kvinder

Høje tindinger er klart mest udbredt blandt mænd netop grundet det mandlige kønshormon testosteron, som kvinder af gode grunde ikke har lige så meget af. Dog kan kvinder godt opleve at have eller få en vigende hårgrænse, også ved tindingerne. Dette skyldes dog oftest en af de andre årsager nævnt ovenfor. 

Høje tindinger som ung

Kan man forebygge høje tindinger?

Høje tindinger, hårtab og pletskaldethed generelt kan være et ømt og følsomt emne for mange, da det desværre kan påvirke selvtilliden negativt, trods det er en helt naturlig, kropslig udvikling. De fleste mennesker drømmer om et fyldigt hår, så hvis du er en ung mand eller kvinde i 20'erne, kan uønsket pletskaldethed nok gøre, at du går med hat lidt oftere end foretrukket. 

Heldigvis findes der er et par tricks til, hvordan du selv kan forebygge høje tindinger og hårtab: 

 • Brug kun naturlige hårprodukter
Hvis du er typen, der bruger mange hårprodukter, er det vigtigt, at du bruger de mest naturlige af slagsen. Kemikalier og diverse ingredienser fra hårprodukter kan nemlig være med til at inficere og forstoppe porerne og hårsækkene i din hovedbund, som i sidste ende kan sætte en stopper for din hårvækst og danne de uønskede høje tindinger. Undgå derfor altid skrappe kemikalier, som eksempelvis stærke sulfater (SLES/SL/SLS), og brug mere naturlige produkter. Din hovedbunds sundhed er afgørende! 

 • Sund kost 

Som nævnt tidligere kan en årsag til hårtab også være en usund kost, hvorfor du bør have fokus på dit mad- og næringsindtag. Vores hår og hårvækst har behov for megen næring for at kunne vokse og se sundt ud, men fordi håret står bagest i køen, når kroppen deler ud af sin næring, er det vigtigt, at kroppen får masser af det. Af samme årsag ville det også være en fordel eksempelvis at tage kosttilskud til dit hår, herunder specielt magnesium, jern og A-C-vitaminer.   

 • En balanceret livsstil 

Ligesom at kost påvirker dit hår, gør din livsstil det samme. Der en række livsstilsfaktorer, som bl.a. søvn, stress, motion, alkohol- og rygningsforbrug, vaner mv., som også er med til at præge udviklingen af høje tindinger. Kroppen er én stor maskine, som fordeler næring rundt til håret, som f.eks. godt med motion og søvn hjælper med. Det er derfor vigtigt, at man hjælper kroppen denne vej igennem og ikke sætter stopper for næringsuddelingen ved at ryge, drikke og være stresset. 

Frisure til høje tindinger

En anden metode til at forebygge - eller nærmere sagt inkorporere - uønskede høje tindinger, er gennem din frisure. Nogle frisurer omfavner nemlig bedre høje tindinger end andre.

Det er oftest den korte frisure, der bliver anbefalet, hvis man har høje tindinger, som man ønsker skjult. Det får nemlig håret til at se tættere og mere fyldigt ud. Af disse kan nævnes karse-frisuren eller 'Crew Cut'-frisuren, hvor håret er lidt længere på toppen end i siderne - og selvfølgelig også det helt skaldede frisure. De fungerer alle rigtig godt til at maskere høje tindinger. 

Mulighederne er dog mange, og vores hårpragt er alle forskellige, så tag fat i din barber eller frisør og lad dem give dig et godt råd! 
Hvorfor får man høje tindinger?


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Barbering af hovedet - sådan gør du!

Barbering af hovedet - sådan gør du!

Har du et ønske om at få mere luft til hovedbunden? Eller har du i forvejen den skaldede frisure? Få her tips til, hvordan du barberer hovedbunden mest optimalt. 

Får du nok søvn?

Får du nok søvn?

Søvn er en naturlig del af vores hverdag, men får du nok af den? Manglende søvn kan have store konsekvenser for dit helbred. Læs her hvorfor, og hvilken søvntype du selv er. 

Undgå skæl og kløe i hovedbunden

Undgå skæl og kløe i hovedbunden

Skæl er en tilstand på huden, hvor flager af hud falder af. De fleste mennesker vil i løbet af deres liv opleve skælgener, og derfor er det helt essentielt at vide, hvad de små flager skyldes, så man kan behandle det korrekt