Artikel af Mie Møller

9. oktober 2020

Læsetid: 5 min.

Problemer ved brug af mundbind

Hvordan kombinerer jeg bedst mundbind med skæg eller hudproblemer?

Mundbind og skæg eller hudproblemer

 I denne tid er det yderst vigtigt, at vi passer på hinanden. Mundbindet er et omdiskuteret emne, blandt andet fordi mange finder det svært at kombinere mundbindet med hudproblemer, skæg eller lignende. Der er heldigvis mange måder at afhjælpe disse udfordringer på, og det er uden at gå på kompromis med komforten. Samtidig har alle disse metoder en række andre fordele, som kan give dig sundere hud og skæg på den lange bane. 


Påvirker mundbind huden?

"Maskne", som det er blevet døbt, er en betegnelse for akneproblemer som følge af brug af mundbind. Det er primært personer i frontlinjen på hospitalerne og lignende, der oplever dette, men der er visse hudproblemer, som kan fremprovokeres af mundbindet. Vi skal naturligvis gøre vores ypperste for at passe på hinanden, så derfor har vi samlet en række anbefalinger til dig med hudproblemer, så hudproblemet i hvert fald ikke kan være en undskyldning for at droppe mundbindet!

Uren hud:

Vi har tendens til at svede lidt mere og danne mere talg i huden, når vi har mundbindet på, hvilket kan give tilstoppede porer og lede til uren hud. 

  • Engangsbrug betyder engangsbrug! Olie og bakterier hober sig op, og du bør behandle mundbindet, som var det beskidt undertøj, når det er blevet brugt.

  • Forebyg tilstoppede porer. Sørg for at eksfoliere huden med en god skrub, da døde hudceller stopper porer til, og både kan lede til urenheder og indgroede hår.

  • Hold huden fugtet - og ikke bare fra fugten bag mundbindet! Tør hud kan lede til endnu mere friktion og irritation af huden. Fugtighedscreme kan også fungere som en slags barriere mod mundbindet, ligesom hvis en elastik i taljen eller lysken gnaver.
     
  • Plej huden natten over. Hvis du ikke bryder dig om at skulle have gennemfugtet hud fra cremer under mundbindet, så kan du også bruge en god natcreme, som lader huden reparere sig selv natten over. 


Andre reaktioner i huden

Kontaktallergi eller overfølsomhed:

Mundbind til engangsbrug kan indeholde nogle kemikalier for sterilitet, som kan irritere følsom hud. Hvis du ved brug af genanvendelige mundbind oplever, at huden kløer eller bliver rød, så vil det oftest hjælpe at skifte til mere neutrale vaskemidler. Vi har lavet en fuld guide til, hvordan du vasker mere skånsomt for huden lige her!

Udvidede blodkar (rosacea):

Lider du af udvidede blodkar, som giver rødme og hævelse, så kan varme og stress få det til at slå ud. Derfor kan det være ekstravigtigt at undgå alkohol, ekstrem varme og stærk mad i denne tid.

Skæleksem:

Øget aktivitet i talgkirtlerne fra sved kan få skæl-eksem til at blusse op. Sørg for at holde porerne rene, og tag eventuelt en snak med din læge omkring specielle cremer til formålet. Ellers kan tetræolie, eller tea tree oil, hjælpe, da det har antiseptiske egen-skaber. 

 

Kan mundbind påvirke huden?

Hvordan kombinerer jeg bedst skæg og mundbind?

Udover at det er svært at vise en prægtig skægvækst frem under et mundbind, så oplever mange, at mundbindet kan være lidt besværligt, når man har skæg. For at mundbindet opnår sin fulde effekt, skal der være lukket helt af omkring din mund og næse - hvilket vil sige, at det ikke nytter noget, hvis mundbindet bare sidder uden på skægget, så at sige. Du har måske tænkt tanken, at du så kan gøre som kantinearbejdere og tage et hårnet eller et skægbind på, og så burde det kunne løse problemet, men det er altså ikke nødvendigvis tilfældet. Når du trækker vejret med mundbind på, skal det ske gennem selve stoffet, og ikke via åndehuller omkring selve mundbindet, som er dannet af løsthængende skæg. Det har vi heldigvis fundet en række løsninger på!

 

Få plads til skægget: 

Har du svært ved at få hele skægget proppet ind bag et mundbind?
Man sætter blot mundbindet udenpå skægget eller tager et skægbind på, men det er altså ikke nok. Skægbind bruges også til sterilt arbejde, men har slet ikke samme egenskaber som et godkendt mundbind. Skægbind er typisk ét lag tyndt stof og kan sammenlignes med et hårnet. Det skal altså bare sørge for, at du ikke tager hår fra skægget ned i noget, som gerne skal holdes sterilt eller frit for hår. Dog er der faktisk en lang række mærker, som sælger mundbind i forskellige størrelser, og du kan endda finde mundbind specielt til dig, der har fuldskæg. Disse mundbind har en slags lomme til skægget, så mundbindet stadig kan slutte tæt mod huden. Så en beundringsværdig skægvækst må ikke være undskyldningen for at droppe mundbindet! NY Magazine har lavet en guide til mundbind til skæg her.

 

Skægget knækker:

Hvis du er bange for, at dit skæg vil knække og spalte som følge af den øgede friktion, så frygt ej: der er gode råd at hente. Vi anbefaler at investere i en god skægolie, som holder skægget gennemfugtet og medgørligt, så det ikke knækker lige så let. Dette vil også på den lange bane give dig et sundere skæg, som er lettere at trimme.

 

Eksperimenter lidt med din skægstil:

Hvis du ikke føler for at skulle klemme et stort skæg ind bag ved mundbindet, eller hvis du simpelthen ikke kan finde et mundbind med plads nok til skægget, så brug dette som en oplagt mulighed for at eksperimentere lidt med din skægstil. Andre skægtyper går ganske enkelt bare bedre hånd i hånd med et mundbind, såsom gedeskæg, overskæg eller et kort veltrimmet skæg. Vi har her lavet en guide til hvilken skægstil, der (teoretisk set) ville passe til din ansigtsform.

 

Indgroede hår: 

Hvis du har tendens til hurtigt at få indgroede hår, så kan mundbindet være et irritationselement, da det kan give lidt ekstra friktion. Hvis det er tilfældet, så har vi her samlet en række tips og tricks til, hvordan du undgår indgroede hår, skægbumser og skægpest. I bund og grund handler det om at undgå tilstoppede porer, bruge en god barbergel, skægolie og aftershave i stedet for barberskum eller sæbe, samt at skifte barberblade regelmæssigt og holde dem rene. Vi har her lavet en guide til, hvor ofte du egentlig bør skifte dine barberblade.

 

Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Hvilken skægstil passer bedst til dit ansigt?

Hvilken skægstil passer teoretisk set bedst til dig?

 Ligesom visse frisurer komplementerer visse ansigtstyper, kan nogle skægtyper også passe bedre end andre til netop din ansigtsform

Guide til komplementærprodukter

Barbergel, skum, aftershave eller eau de toilette?

Vi giver dig en fuld forklaring på forskelle og fordele ved de forskellige typer komplementærprodukter. 

Allergi og ødelagt tøj


Allergi og ødelagt tøj af vask

Vidste du, at der ikke er lovkrav om indholdsdeklaration på vaskemiddel, selvom 4% af danskere har parfumeallergi?