Artikel af Emilie Lohals 

1. juni 2021

Læsetid: 5 min.


Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Vi har tidligere givet dig en guide til, hvordan du nemt og hurtigt kan finde og teste din egen hudtype. Der findes nemlig mange forskellige hudtyper, som har sine egne bestemte kendetegn og sine egne behov for pleje og barbering. Hvordan skal eksempelvis tør og fedtet hud behandles forskelligt? Og hvad er det forskellen er på kombineret og normal hud? 

Barbering af forskellige hudtyper


Hudpleje af forskellige hudtyper

En vigtig pointe er, at forskellige hudtyper kræver forskellige former for hudpleje. 

Det er vigtigt, at man plejer sin hud korrekt, da forkert pleje kan forvirre din hud og resultere i negative og unødvendige konsekvenser for dig.
Du kan, eksempelvis ved brug af de forkerte hudplejeprodukter, risikere at udtørre en tør hud yderligere eller oliere en i forvejen fedtet hud. Dette vil gøre det sværere for dig at opretholde fugtbalancen og de ellers sunde kvaliteter i din hud. 

Din hudtype bør altså påvirke din hudplejerutine - og dermed også din barberingsrutine, da denne må siges at påvirke din hud ligeså. Barbering er for nogle daglig kutyme, og det er derfor ekstra vigtigt, at man plejer sin hud på bedst mulige vis både før og efter. 

Vi har her samlet de seks mest klassiske hudtyper og givet dig tips til, hvordan du håndterer hver især bedst i forhold til pleje og barbering - og det er værd at læse med, for der er altså forskel! 

1. Fedtet/uren hud

Såfremt din hud er i kategorien fedtet/uren, betyder det, at din hud vil fremstå mere skinnende og olieret, og du vil typisk have tydeligere porer og større tendens til urenheder. 

Hudpleje: Den bedste måde at pleje fedtet/uren hud på er ikke ved at forsøge at udtørre den ved ikke at bruge cremer eller fugte den. Du skal derimod sørge for at give den fugt og eksfoliering via milde, lette ansigtsprodukter, som ikke er oliebaserede eller ''fedtede''. 

Barbering: Hvis du har en fedtet hudtype og er præget af mange urenheder, er det vigtigste for dig under en barbering dine komplementærprodukter. Disse må ikke indeholde ingredienser, der kan virke irriterende over for din hud, som f.eks. parfume og unaturlige stoffer, og de må heller ikke indeholde olie, da dette lukker din porrer yderligere og kan forværre din situation. Skægolie er derfor heller ikke dit go-to komplementærprodukt. 


┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉


2. Tør hud

Den tørre hudtype er oftest kendetegnet ved , at huden skaller af og føles meget stram. Tør hud resulterer også oftest i, at man har flere hudorme og forstørrede porrer end normalt. Her har huden et for lavt fugtighedsniveau.

Hudpleje: En tør hud har godt af ekstra meget hudpleje, og det er her vigtigt at bruge creme hver dag med et højt indhold af fugtgivende ingredienser og olie. Din hud kan tåle meget, så flere lag af forskellige serum, cremer, skintonics mm. vil din hud kun blive glad for. 

Barbering: Hvis du har tør hud, er det en god idé at fugte din hud inden barbering, enten i badet eller med et fugtigt håndklæde for at åbne dine porrer og klargøre huden. Brug under barbering kun alkoholfrie komplementærprodukter, såsom barbergel, da alkohol er med til at udtørre huden - og sørg derudover for kun at barbere med dine hårstrå undervejs. Afslut din barbering med fugtighedscreme, så du kan opretholde fugtighedsniveauet i huden. 


┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉


3. Sart/følsom hud 

Sart hud - ligesom tør hud - har problemer med at holde på fugt grundet hudens tyndhed og skrøbelighed, og fremstår dermed også tør. Det betyder, at huden vil have en overfølsomhedstendens, og det ender oftest ud i røde plamager, eksem, urenheder mm. 

Hudpleje: Har du en følsom hud, er det stadig vigtigt at pleje den rutinemæssigt. Dog er det en god idé at vælge naturlige cremer, der ikke er parfumerede - og dette gælder også for dine komplementærprodukter til barbering. Dertil så brug kun én slags creme af gangen, så du kan udelukke evt. cremer, din hud ikke kan tåle. 

Barbering: Denne hudtype er følsom, og det gælder også over for barbering. Det er derfor en god idé at benytte en skraber til barbering frem for en barberingsmaskine, da denne kræver flere hudstrøg. Ligeledes er det naturligvis bedst at bruge en hel ren og skarp skraber uden for mange blade. Her ville vi anbefale vores originale blad og medlemskabsordning, så du altid har skarpe blade på lager. Her er det også vigtigt at barbere sig i retning med hårstråene, da du ellers øger chancen for indgroede hår og lign.  


┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉


4. Fedtfattig hud

Hvis du har en fedtfattig hud, er din hud kendetegnet ved at være rødlig og tør, og der vil typisk ligge døde hudceller i hudens overflade samt være blodsprængninger i huden. Denne hudtype ses typisk hos personer over 50 år, hvor huden mangler fedt og generel fugt. 

Hudpleje: En fedtfattig hud kræver samme hudpleje som tør hud, idet huden generelt set mangler fedt og fugt, hvorfor fede, fugtgivende cremer er at foretrække - og gerne masser af det.

Barbering: Den fedtfattige hudtype anbefales at følge samme barberingsrutine som den tørre hudtype, som du kan (gen)læse længere oppe. 


┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉


5. Kombineret hud

At din hudtype er kombineret, betyder, at du har et mix af fedtet, tør og normal hud. Det er en af de mest almindelige hudtyper, og man vil her typisk have tendens til lidt urenheder og lidt tør hud på kinderne, men det varierer meget fra person til person.

Hudpleje: Når du har en kombineret hud, er dit formål at skabe en fugtbalance i huden, da fugtighedsniveauet er det, der definerer din hudtype. Det er derfor bedst at bruge milde cremer, der ikke er for fedtede, så du sørger for regelmæssigt at give huden fugt - uden at give den for meget. På den måde vil du på bedste vis undgå tørre og fedtede udsving, som jo karakteriserer denne hudtype. 

Barbering: Fugtbalance er som nævnt nøgleordet for kombineret hud, og det er derfor afgørende, at huden får fugt inden barbering og efter, da barbering udtørrer huden undervejs. Fugt derfor din hud inden barbering i badet eller med et fugtigt håndklæde og afslut din barberingsrutine med en fugtgivende aftershave.


┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉


6. Normal hud  

Man siger, at din hud er i balance, hvis du har en normal hudtype. Huden er hverken for tør eller fedtet, og fugtighedsniveauet i huden er stabilt. Selvom denne type hedder ''normal'', er det bestemt ikke den mest udbredte hudtype.  

Hudpleje: Selvom den normale hudtype er velafbalanceret, kan der stadig godt være behov for god hudpleje. Det handler dog ikke så meget om mindre eller mere fugt, men mere om rensning af huden. Det er derfor en god idé at rense, og den vej igennem også pleje, huden 1-2 gange dagligt, da huden (desværre) ikke er selvrensende, og den har ikke godt af at være beskidt i længere tid, da det kan resultere i urenheder. 

Barbering: En normal hud kan tåle det meste, men dog er vores anbefaling altid at passe på huden, hvor man kan. Fugt derfor huden godt inden barbering og brug rette komplementærprodukter undervejs, såsom barbergel, og afslut med en god aftershave for at give huden fugt og lukke porrerne. Læs mere om vores anbefalinger til barbering for normal hud her.  


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Komplementærprodukter

Komplementærprodukter under barbering

Barbergel, barberskum, aftershave eller eau de toilette.  Hvad er egentlig fordelene, ulemperne og nødvendigheden af komplementærprodukter?

Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Hvorfor begyndte vi at barbere os?

Vi er dykket ned i historien bag barbering helt tilbage fra det gamle Egypten og Alexander den store.

Hvad udgør en god skraber?

Hvad udgør en god barberskraber?

Vi giver dig her en fuld oversigt over hvad, du bør tage med i overvejelserne, når du skal finde den rette skraber og barbere dig.