Artikel af Emilie Lohals 

9. juli 2021

Læsetid: 5 min.

Skægpest - hvad og hvordan?

Hvad er skægpest

Skægpest er en betændelsestilstand i huden, der oftest kommer som følge af barbering - og det resulterer typisk i en irriteret, rødlig og øm hudoverflade. Skægpest kan forekomme i forskellige grader, men dens nok værste side er placeringen af den: ansigtet. Det kan føles pinligt at være ramt af skægpest, hvorfor vi her har samlet fakta om behandling og forebyggelse af skægpest, så du fremover altid kan være på forkant!


Kan man have skægpest andre steder

Hvad er skægpest?

Skægpest - eller på latin: pseudofolliculitis barbae - er en type af betændelsestilstand, der kan forekomme på din hud, typisk i ansigtet over hårsækkene. Man kan dog også få skægpest i skridtet og andre steder, hvor man barberer sig på kroppen. 

Fysisk ses skægpest som røde knopper på huden eller som en rødlig hud med evt. betændelse, som skaber irritation og ømhed i området for den ramte person. 

Skægpest er en helt almindelig og ufarlig lidelse, som specielt mange mænd oplever mindst én gang i livet. Dog gør dette ikke lidelsen mindre ubehagelig og pinlig, hvorfor vi nedenfor giver dig de bedste tips til, hvordan du forebygger og behandler skægpest.

Hvordan opstår skægpest?

Skægpest opstår normalt og oftest som følge af barbering. Infektionen sker, når hårsækkene bliver mødt af udefrakommende bakterier fra eksempelvis dit svælg eller næse og resulterer i en betændelsestilstand. Det er denne tilstand, der danner rødmen og ubehaget under og over hudens overflade. Bakterierne, som kan være stafylokokker eller streptokokker, kommer fra os selv, men i mødet med åbne rifter og sår, som forekommer under barbering, skabes der betændelse. 

Mødet mellem hud og bakterier opstår typisk, hvis man har brugt en uren barberskraber, eller hvis du har brugt en vens barbergrej frem for dit eget. Derudover kan skægpest også opstå, hvis du før, under eller efter barbering har tørt din hud af i et beskidt håndklæde, klud eller lign. 

Kan man have skægpest i skridtet og andre steder?

Skægpest kan også opstå andre steder på kroppen end i ansigtet. Det kan opstå alle de steder, hvor du barberer hår af, som f.eks. i skridtet ved intimbarbering. I skridtet er det normalt, at der efter barbering forekommer røde knopper, som faktisk er et forstadie til skægpest. De røde knopper er nemlig også en infektionstilstand, der irriterer huden og indirekte beder huden om at få fred - så vær opmærksom herpå!


Symptomer på skægpest 

Vær også ekstra opmærksom, hvis du oplever følgende symptomer efter barbering, da det kan betyde, at du har skægpest - eller et forstadie hertil - og bør behandle det: 

  • Kløende og irriteret hud
  • Rødlig hud og/eller røde knopper
  • Væskefyldte blære (mere sjældent) 
  • Ardannelse og hårtab (ekstreme tilfælde)


Symptomer på skægpest

Hvordan behandler man skægpest? 

Er skaden allerede sket, er der heldigvis et par tiltag, du selv kan gøre for at behandle skægpesten: 

Først og fremmest er det en let og god idé at lade dit skæg vokse, hvis du har påbegyndende skægpest. Ved at lade skægget og hårene vokse naturligt ud over en lidt længere periode, får hårsækkene lov til at slappe af og hele sig selv - og på den måde vil rødmen og irritationen efterhånden forsvinde. Hvis du bliver ved med at køre en barberskraber hen over det udsatte område, vil du risikere at forværre tilstanden og tilføje yderligere betændelse til infektionen, der i værste tilfælde kan ende ud i væskefyldte blærer og i ekstreme tilfælde; ardannelse og hårtab. Så hvis du ikke har noget imod lidt ekstra skæg i en periode, så er anbefalingen, at du vokser skægget ud for bedste behandling og standsning af skægpest. En yderligere bonus hertil er, at skægget kan dække lidt for rødmen og knopperne, som er meget eksponeret ellers.

Hvis du derimod har et kort skæg eller skægstubbe, kan du behandle skægpesten ved at skrue op for dine skæg- og hudplejerutiner. Det er vigtigt, at huden bliver plejet og afholdt fra diverse bakterier og snavs dagligt. Det er en god idé at bruge plejeprodukter, f.eks. barbersprit, der indeholder desinficerende alkohol. Ligeledes er det fornuftigt at bruge skintonic og creme, der kan rense og fugtiggøre huden. 

Såfremt de ovenstående metoder ikke har nogen effekt på dit skægpestudbrud, eller hvis du oplever, at dine symptomer er meget ekstreme, bør du kontakte din læge. Herigennem kan du blive behandlet med bl.a. antibiotika og piller. 

Sådan undgår du skægpest

Forebyggelse af skægpest

Vi giver dig her seks gode råd og anbefalinger til, hvordan du selv kan forebygge og undgå skægpest:

1. Sørg for altid at rense og vaske dit ansigt, inden du påbegynder barberingen. Altid!

2. Brug komplementære produkter under barbering for at skåne huden imod irritation, sår og rifter. Vi vil altid anbefale barbergel eller barbercreme, da disse bidrager til en beskyttende og transparent barbering, så du kan se, hvad du laver undervejs, modsat barberskum. 

3. Brug ligeledes gerne barbersprit efter endt barbering for at dræbe eventuelle bakterier, inden de går i de åbne sår og porer. 

4. Ligesom huden skal være ren, skal de supplerende ting, du bruger før, under og efter barberingen også være rene. Det betyder, at du kun må bruge rene håndklæder, klude mv. Udskift gerne disse dagligt. 

5. Et vigtigt og afsluttende godt råd er: lad være med at dele barbergrej, håndklæder mv. med andre end dig selv. At mixe bakterier og udsætte disse for åbne hårsække og modtagelig hud er aldrig fordelagtigt. 

Et 6. godt tip er at oprette dit eget medlemskab på barberblade, så du aldrig løber tør og ofte kan skifte de brugte og beskidte blade ud med nye, skarpe blade. Bestil en prøvepakke her!


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Alle hudtyper har sine egne  behov for pleje og barbering. Hvordan skal eksempelvis tør og fedtet hud behandles forskelligt? Og hvad er det forskellen er på kombineret og normal hud?

Intimbarbering for mænd

Intimbarbering for mænd

Har du hørt om 'manscaping'?  Trends inden for den mandlige kropsbehåring er under konstant udvikling, og du kan læse mere om den aktuelle trend her.

Komplementærprodukter under barbering

Komplementærprodukter under barbering

Barbergel eller barberskum? Hvad er fordelene, ulemperne og ikke mindst nødvendigheden af komplementærprodukter?