Artikel af Emilie Lohals

20. juli 2021

Læsetid: 5 min.

Barbering 101

Hvordan barberer man sig?

Barbering for begyndere

Barbering kan virke som et komplekst projekt, hvis du er ny i det, eller hvis du mangler lidt mere rutine. Det kan medføre mange konsekvenser, hvis man gør det forkert, så hvordan er det lige med barbering? Hvad er go, og hvad er no-go? 

Du får her en guide og tips til, hvordan du kommer helt rigtigt fra start af!


Hvordan barberer man sig

Barbering

Barberingsrutiner er en naturlig del af hverdagen for de fleste mænd. Det er uden betydning, hvorvidt du gror meget hår hurtigt, om du knap og nap får en stubbe, om du har et stort skæg eller kort skæg, eller om du er ung eller gammel. De fleste skal barbere sig eller i hvert fald holde en type af skæg ved lige regelmæssigt. 

Derfor er det også vigtigt, at man - nybegynder såvel som rutineret - har den mest optimale barberingsrutine, da det kan medføre mange konsekvenser, hvis du gør det forkert. Det kan eksempelvis være konsekvenser såsom skægpest, indgroede hår eller røde knopper. 

Vidste du, at ... 
De fleste, og specielt mænd, oplever at få skægpest mindst én gang i livet?
Selvom skægpest er en helt almindelig og ufarlig lidelse, gør det den ikke mindre ubehagelig.
Heldigvis findes der måder at forebygge det på og effektive behandlingsmetoder.
Læs hvordan og hvilke i artiklen:
 Skægpest - hvad og hvordan?

Skraber eller barbermaskine? 

Det første du skal overveje, inden du påbegynder din barberingsrutine, er hvilket redskab du vil bruge. Vi hos Barberskabet anbefaler altid, at man bruger en skarp barberskraber, da denne skåner huden og hårsækkene mest muligt. En skraber skåner huden bedst, specielt hvis du har en følsom og sart hud, hvorimod en barbermaskine unødvendigt opvarmer huden. Ligeledes kan en ren, skarp skraber klare barberingen med langt færre strøg end en barbermaskine, hvilket er godt for både din hud og hårsække, da risikoen for røde knopper, skægpest og indgroede hår mindskes. En skraber giver dig også en tættere barbering, end du ville kunne opnå med en barbermaskine. 

Dog er det ikke sagt, at barbermaskiner er ubrugelige, for de er mere tidsoptimerende, da der ikke kræves samme mængde af komplementærprodukter som ved brug af skrabere. Dertil er de også gode at bruge, såfremt man ønsker et skæg med en bestemt form eller længde. Det anbefales dog altid, at man veksler mellem henholdsvis en skraber og en elektrisk barbermaskine, hvis man ønsker at benytte begge, for at skåne hud og hår med afveksling. 

Hvordan barberer man sig med skraber?

Når du skal barbere dig med en skraber, er komplementære produkter under barberingen essentielle. Vi anbefaler, at man altid som minimum benytter sig af produkterne: preshave, barbergel og aftershave.

Dette gøres for at opretholde hudens fugtbalance før, under og efter barbering samt for at beskytte hudens overflade mest muligt undervejs - og det er vigtigt at tage med! 

Derudover anbefales det også, at man barberer sig efter, at man har været i bad, hvor huden er fugtig og modstandsdygtig. Dette gælder specielt også for dig, der netop er trådt ind i barberingsverdenen. 

Du kan læse mere om komplementære produkters vigtighed og funktioner før, under og efter barbering her!
Skraber eller barbermaskine?

Hvilken vej skal man barbere sig?

I hvilken rækkefølge skal man barbere sig?

Når du har fået fat i en helt ren og skarp skraber, anbefales det, at du starter med overskægget. Det er ikke en nødvendighed, men overskægget er normalt den del af skægget, der er tykkest og består af flest hårstrå, så det er en fordel at starte dér, da skærene på skraberen er skarpest i starten af barberingen. Du kan også sagtens starte andre steder, f.eks. på kinden, hvor det er en god idé at fylde dem op med luft for at strække huden ud undervejs. Derefter skal du blot sørge for at komme hele vejen rundt i ansigtet, så du ikke misser et spot. Det er altid irriterende at opdage for sent, for så kan man få lov til at starte proceduren forfra igen!

Hvilken vej skal man barbere sig? 

Vi vil altid anbefale dig at barbere i retning med hårene. Det gælder både, når du barberer dig i ansigtet, men specielt også når du intimbarberer. Når man barberer i retning med hårstråene, så ''forstyrrer'' man dem mindst muligt, og du undgår i højere grad irriteret hud, sår og rifter. Såfremt du ønsker en tættere barbering, end hvad barbering med hårene kan give, kan du godt barbere mod hårene. Du skal blot være meget opmærksom på at være ekstra forsigtig undervejs. Det kan her være en fordel af benytte en lille mængde af skægolie for at beskytte huden.


Ifølge manscipated.com intimbarberer 60-70% af mænd sig. Dog kan intimbarbering for mange lede til ubehagelig irritation og røde knopper. Årsagen er ofte, at man glemmer, at huden i intimområder er ekstra følsom og ujævn sammenlignet med andre steder på kroppen. Barberingen kan derfor nødvendigvis ikke foregå, som den normalt gør ved f.eks. skægbarbering. 
Derfor har vi lavet en komplet guide til intimbarbering for mænd - læs den her!

Hvor mange gange skal man barbere sig? 

Når du har et robust skæg, anbefales det, at du barberer dig det samme sted to-tre gange. Optimalt set tre gange, men to gange kan også gøre det. Efter første barbering vil der være lidt skægstubbe tilbage, hvilket for nogle personer er fint, men for andre vil det kræve nogle ekstra strøg. Sørg dog for at påføre preshave og barbergel igen undervejs for maksimal beskyttelse af huden, ligesom det er vigtigt, at du rengøre skraberen efter hvert strøg. Såfremt du har et fyldigt skæg eller skal barbere hovedet, så anbefaler vi en skraber, der har god afstand mellem skærene, ligesom Barberskabets type 2 barberblad.

Fem vigtige barberingstips 

Overordnet set er der et par grundlæggende og vigtige råd til barbering, som altid er gældende og gode at huske på: 

1. Brug altid et rent og skarpt barberblad! 

2. Brug altid komplementære produkter før, under og efter barbering.

3. Sørg for at fugtiggøre din hud inden barbering. Barbér dig f.eks. gerne efter et bad.

4. Tag dig god tid! Du vil ikke komme til at opnå en optimal barbering, hvis du har for travlt undervejs.

5. Slut din barbering af med at skylle ansigtet i koldt vand for at lukke porerne og mindske risikoen for irritation. 
Barberingstips

Når ja, og når du så har du fået helt styr på barberingsrutinen, og dit skæg gror, kan du jo begynde at overveje, hvilken skægstil, der passer bedst til din ansigtsform. Bliv inspireret og find ud af det her!


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

Er du ikke til medlemskaber? Se herunder!

Komplet barberingspakke uden medlemskab

Komplet barberingspakke uden medlemskab

Du får 16x barberblad, 1x håndtag, 1x etui, 150 ml Shaving Cream og 150 ml After Shave Balm for 740 kr. (gratis levering)
 
Relaterede artikler
Komplementære produkter

Komplementære produkter under barbering

Barbergel eller barberskum? Hvad er fordelene, ulemperne og ikke mindst nødvendigheden af komplementærprodukter?

Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Alle hudtyper har sine egne  behov for pleje og barbering. Hvordan skal eksempelvis tør og fedtet hud behandles forskelligt? Og hvad er det forskellen er på kombineret og normal hud?

Skægpest

Skægpest - hvad og hvordan? 

Skægpest er desværre noget, de fleste oplever i løbet af livet. Heldigvis er der råd at hente her, så du fremover kan forebygge og behandle den irriterende lidelse mest effektivt.