Artikel af Emilie Lohals

21. december 2021

Læsetid: 4 min.

Hvad findes der i Julemandens skæg (og i dit)? 

Julemandens skæg

Julemanden har som bekendt et langt skæg, der kommer vidt omkring i landet juledag. Dog gælder dette også for den almene mands skæg; gåture, toiletbesøg og madlavning - skægget er medpassager til det hele! 

Men har du nogensinde tænkt over, hvad det betyder for hygiejnen og bakteriedannelsen i dit skæg?



Rygterne siger ... 

Du har måske før hørt myten, rygtet eller joken om, at der findes lige så mange bakterier i et fuldskæg, som der gør på et WC-bræt, eller at skægget er smart, for så kan man lige gemme lidt madrester deri til dagen efter. 

Men hvad er det egentlig, vi kan forvente, der findes i skæg? 

Bakterier i skæg 

Det er naturligvis uundgåeligt at få bakterier i skægget, ligesom det er alle andre steder på kroppen, men ifølge flere undersøgelser er det blevet bevist, at specielt tarmbakterier er fremtrædende i skæg. Dog gælder det ikke kun dem med et fuldskæg eller et større skæg, for faktisk er problematikken det samme for dem, der har et kortere skæg eller stubbe - og disse kan faktisk være mere udsatte, idet der er lettere adgang til hudoverfladen. 

Det lyder ulækkert, og det er det også - så hvordan kan man undgå det fremover?

Skæghygiejne - hvordan?

Det første man kan gøre for at slippe af med de mest almene bakteriedannelser i skæg er at huske, at vaske hænder efter toiletbesøg.

Undersøgelser fra bl.a. YouGov viser faktisk, at overraskende mange mænd og kvinder ikke vasker hænder efter toiletbesøg. Det er specielt på arbejdspladserne, at det halter - og ligeledes er det specielt mænd, der er dårlige til huske at vaske sine hænder efter, at de har været på toilettet. 

Når man ikke vasker sine hænder efter toiletbesøg, eller hvis man ikke gør det i de anbefalede 15 sek. med sæbe som minimum, får (tarm)bakterierne frit løb på alle de steder, du rører efterfølgende, som f.eks. dit ansigt eller skæg.

I disse tider med COVID-19 er det ekstra vigtigt, at man har sin håndhygiejne på plads. Få tips til dette, og hvordan du passer bedst på dine tørre hænder, her.


Bakterier i skæg


Prøvepakke med barberblade med rejseetui og håndtag/skraber

Skægvask

Det andet du kan gøre er at optimere dit fokus på skægvask. 

Ligesom man vasker og plejer sit hår på hovedet med shampoo og diverse, bør man også vaske sit skæg hyppigt. Måske vasker du dit hår hver dag eller et par gange om ugen, men glemmer at tage skægget med i rutinen - måske specielt hvis du er skaldet.

Men faktisk bør dit skæg blive vasket hver dag og blive plejet på samme måde som dit hår på hovedet - også selvom du ikke tager bad hver dag. Dit skæg er nemlig udsat for mad, drikke, aromaer, vind og vejr hele tiden, hvorfor mange bakterier let kan finde sig til rette. 

Udvid derfor din rutine ved at inddrage skægvask og brug gerne en skægshampoo med antibakterielle egenskaber.

Hvor mange gange om ugen vasker du dit hår? Læs  anbefalingerne lige her.

Hvad hvis jeg ikke har skæg?

Trods du intet eller et lille skæg har, kan bakterierne sagtens sætte sig i det alligevel og specielt på/i din hud. 

Det er derfor ikke nok kun at vaske og pleje sit skæg, men også sin hud i ansigtet. Huden er lige såvel som håret konstant udsat for fremmede bakterier, og disse - i samspil med døde hudceller og olier fra huden - kan skabe ubehagelige mikro-organismer og infektioner, som bl.a. kan resultere i røde knopper og skægpest

En god idé er derfor, at du som det tredje plejer og renser din hud. Den bedste måde at gøre dette på er at sørge for at vaske og eksfoliere huden med evt. en skintonic dagligt for at fjerne snavs, talg og andre urenheder fra huden. Dette kan have tendens til at udtørre huden, hvorfor du også bør sørge for at fugtgøre din hud lige så ofte med en fugtgivende creme. 

Din hud er specielt udsat under og efter barbering, hvorfor fugtgivende, antibakterielle og hud-reparerende komplementærprodukter er afgørende for at opretholde en sund og ren hud. Vi anbefaler Barberskabets Shaving Cream og After Shave Balm.

Derudover er det vigtigt, at du har din egen hudtype for øje, både når du plejer, men også når du barberer denne. Læs vores udførlige guide til pleje og barbering af forskellige hudtyper lige her. 







Komplementærprodukter

Julemandens skæg

Lad os håbe, at Julemanden finder ind på artiklen her, så vi trygt og bakteriefrit kan pakke vores gaver op juleaften. Glædelig jul!


Simplificer din barberingsrutine allerede i dag med en prøvepakke til kun 49,-. 

 - 5 skarpe skær 
- Praktisk rejseetui af silikone
-  Ergonomisk håndtag med gummibelægning
- 8 barberblade til din skraber leveret efter tilpasset frekvens
- Ingen binding

 
Relaterede artikler
Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Barbering og pleje af forskellige hudtyper

Hvordan skal tør og fedtet hud behandles forskelligt? Og hvad er det forskellen er på kombineret og normal hud? Få her anbefalinger til, hvordan du plejer og barberer netop din hudtype bedst.

Pas på dine hænder!

Pas på hænderne

COVID-19 er tilbage med sin tredje bølge, hvorfor der igen er stort fokus på håndhygiejne. Dog har håndsprit og sæbe en tendens til at udtørre huden på vores hænder. Få tips til at passe på dine hænder her! 

Sådan får du et fyldigt skæg

6 gode råd til et fyldigt skæg

Der findes uendelige af skægtyper og skægstile, men én ting er vigtigt, hvis man ønsker det mest optimale skæg: skæggets fyldighed og tæthed. Opnå det her!